Laukkanen: Lakipykälää kiihottamisesta kansanryhmää vastaan päivitettävä kiireesti

8.11.2019 klo 11:14 Uutiset

Kansanedustaja, lakivaliokunnan jäsen Antero Laukkanen (kd) vaatii, että rikoslain 10. pykälää kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on päivitettävä kiireellisesti.

– Laki nykymuodossaan on osoittautunut käytännössä epämääräiseksi ja vaikeaksi tulkita. Tämä tulee ilmi siitä, kun eri viranomaiset, poliisi, syyttäjä ja tuomioistuimista päätyvät ratkaisuissaan hyvinkin erilaisiin näkemyksiin siitä, miten sananvapautta ja mieliteen ilmaisemisen oikeutta tulee ymmärtää.

Laukkasen mukaan myös kansalaisten oikeustaju on koetuksella, kun moni kokee oikeuden ratkaisujen olevan selkeässä ristiriidassa tavallisen kansalaisen järjenjuoksun kanssa.

– Sanan- ja mielipiteenvapaus ovat yksi vahvimpia perusoikeuksia yhdessä uskonnonvapauden kanssa. Ne sisältävät voimakkaan oikeuden ilmaista mielipiteitä ja vakaumusta niin yksityisesti kuin julkisestikin, Laukkanen korostaa.

Laukkanen ihmettelee oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin nihkeyttä ja passiivisuutta tässä asiassa, vaikka viesti lain selkiyttämisestä on eduskunnasta hänelle selkeästi välitetty.