Päivi Räsänen puoluevaltuustolle: ”Kasvava hoitovelka saattaa uhata terveyttä pahemmin kuin korona”

16.5.2020 klo 12:22 Uutiset

– Kasvava hoitovelka saattaa uhata terveyttä pahemmin kuin korona. Hitovelan purkaminen on aloitettava välittömästi ja siihen tarvitaan STM:n ohjelma, vaati KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen katsauksessaan puoluevaltuustolle 16.5.2020.

Lääkäriliiton selvityksen mukaan puolet lääkäreistä kertoo työmääränsä koronaepidemian aikana vähentyneen. Kiireettömiä leikkauksia, toimenpiteitä ja vastaanottoaikoja on siirretty syksyyn. Kansalaiset ovat myös oma-aloitteisesti peruneet lääkäriaikojaan.

– Vaarallisinta on, että ohje jäädä sairastamaan kotiin flunssaa on tulkittu koskevan muitakin oireita. Lääkärien havaintojen mukaan jopa sydäninfarktin tai aivoverenkiertohäiriöiden vuoksi kotona yritetään sinnitellä liian pitkään koronatartunnan pelossa. Jopa syöpäseulontoihin hakeudutaan tavanomaista vähemmän.

Maaliskuussa Valtioneuvosto kehotti yli 70-vuotiaita asioimaan kaupassa, apteekissa ja terveysasemilla vain, jos sen on välttämätöntä. Tätä ikääntyneet ovat kiltisti noudattaneet, eivätkä ole uskaltaneet hakeutua tarkastuksiin tai hoitoon.

– Mielenterveysongelmat kärjistyvät koronakeväänä epidemiaan liittyvän pelon, karanteeniolojen yksinäisyyden ja palveluiden puutteen vuoksi. Koronakevät näyttää lisänneen itsemurhien määriä Suomessa. Maalis–huhtikuun aikana epäiltyjä itsemurhia tehtiin Suomessa lähes 15 prosenttia enemmän verrattuna viime vuoteen.

Räsänen totesi, että kansalaisten suun terveydentila uhkaa heikentyä ja altistaa myös muille sairauksille, kun hammashoito on ajettu alas.

– Vaarana onkin, että kansalaisten terveydentila heikkenee koronarajoitusten ja -pelkojen vuoksi koronainfektiotakin enemmän. Samalla hoitovelka kasvaa ja aiheuttaa suuren kuormituksen terveydenhuoltoon epidemian jälkeisenä aikana. STM arvioi, että koronaepidemian takia syntyneiden hoitojonojen purkamiseen menee vuosia.

– Nyt Valtioneuvoston ja ministeriön tulee selkeästi ohjeistaa, että kontrollikäynneille tulee mennä, myös yli 70-vuotiaiden ja lääkäriin sekä hammaslääkäriin tulee myös oireisten hakeutua.