KD Nuorten pj. Annika Lyytikäinen: ”Kristillisdemokraatti ei saa olla chattibotti, joka sylkee automaattivastauksia vaikeisiin kysymyksiin”

9.8.2021 klo 14:36 Uutiset

– Kristillisdemokraatti ei saa olla chattibotti, joka Gigantin sivuilla sylkee huonoja, lyhyitä automaattivastauksia vaikeisiin kysymyksiin. Kristillisdemokraatti miettii, tutkii näkökulmia ja perustelee: miten tämä edistää yhteistä hyvää, niidenkin, joiden kanssa olen eri mieltä, pohti KD Nuorten puheenjohtaja Annika Lyytikäinen järjestön 50-vuotisjuhlassa Helsingissä 7.8.

Muuttuvassa maailmassa KD Nuoret seisoo tukevasti kristillisdemokraattisella arvokalliollaan, aina valmiina tuomaan yhteiskunnalliseen keskusteluun uusia, innovatiivisia avauksia, ojentamaan muita poliittisia nuorisojärjestöjä ja tönäisemään emopuoluetta oikealle kurssille. Rakkaudesta se hevonenkin kuitenkin potkii, totesi Lyytikäinen.

Lue koko puhe:

Helsinkiläisessä opiskelija-asunnossa valmistauduttiin jännittyneinä illaksi sovittuun kokoukseen. Nuori, vastavalmistunut valtiotieteen maisteri Leena Juvonen asetteli iltaa varten ostettuja uusia ja kauniita sinikukkasin koristettuja kahvikuppeja odottamaan vieraita. Leenan ja hänen opiskelevien sisartensa talous oli vielä niin puutteellinen, ettei edes kahvikuppeja olisi ollut riittävästi, joten kaupoille oli ollut lähdettävä.
Arvokas tilaisuus vaatisi arvoisensa kattauksen. Leena tarkisti vielä almanakasta, että päivä oli varmasti oikea. Kyllä, 25. tammikuuta 1971, vaikka sateinen ja leuto ilma ei talvea muistuttanutkaan. Päivän Leena oli kirjoittanut ylös heti kun oli lopettanut puhelun opiskelutoverinsa, Paula Ranssin kanssa. Pian ovikello jo soi ja paikalle saapuivat Lauri Melamies, Ilkka Holopainen ja Paavo Ahonen.
Jännittyneen innostunut tunnelma purkautui puheensolinaksi ja ajatukset lentelivät vauhdikkaasti. Kokouksen päätyttyä Leena sulki ulko-oven vieraiden perässä ja istui pöydän ääreen kokoamaan kokouksen papereita. Johtokuntaan ja järjestön sihteeriksi valittu Leena mietti illan tapahtumia. Hän oli hämmentynyt ja paperien paino tuntui suurena vastuun painona hartioilla. Näin tuli perustettua Suomen Kristillisen Liiton Nuoret.

Hyvät emeritustoimijat, arvoisat juhlavieraat, hyvät KD Nuorten ystävät, kära gäster, rakkaat KD Nuoret.

Kan lagen älska? Voiko lailla rakastaa?

Tätä nimeä kantaa KD Nuorten keväällä julkaistu historiikki, jota minulla ja emerituspääsihteeri Viljami Haavistolla oli noin vuoden ajan ilo työstää. Se on kuitenkin myös kysymys, jonka haluaisin teille tänä suurena iltana esittää sillä uskon, että KD Nuorten työ, nyt ja 50 vuotta sitten, kiteytyy pitkälti tähän kysymykseen: Voiko lailla rakastaa?

Historiikkia kasatessamme haastattelimme emeritustoimijoita 50 vuodelta ja saimme myös paljon hyviä vinkkejä järjestön aiemmilta vastuunkantajilta. Mieleeni kenties parhaiten painunut neuvo tuli järjestöä 2008–2009 johtaneelta Mikael Viitalalta. Häntä lainatakseni: ”Älkää keksikö pyörää uudestaan. Rakentakaa pitkäkestoisesti, älkää kahden vuoden perspektiivillä.”

Nuorisojärjestötoimijan aktiiviaika järjestössä on sen puolivuosisadan ikään nähden lyhyt. Sokaistumme helposti katsomaan toimintaamme vain oman nenänvarren matkan päähän, katsomatta sen koommin, mitä edeltäjämme ovat tehneet ja mitä jätämme seuraajille jälkeemme. Viitalan neuvosta voimme sekä inspiroitua, että ottaa opiksemme. Näin upeassa järjestössä ei ole kyse siitä, mitä me saamme järjestölle tai itsellemme aikaan muutaman vuoden aktiiviuran aikana, vaan ennen kaikkea siitä, mitä pitkäkestoisesti rakennamme tulevien vuosikymmenten varalle. Siitä, voiko lailla rakastaa. Poliittisen nuorisojärjestön on nimittäin todella tärkeää olla muutakin, kuin poliittisten broilereiden tehotuotantolaitos.

När någon frågar mej vad som särskiljer KD Unga från andra politiska ungdomsförbund brukar jag svara, kanske lite anspråkslöst, att vi fokuserar på det som är riktigt, riktigt viktigt. Vi vill att unga ska må bra och bygga vårt land även efter koronakrisen. Vi vill få Finlands ekonomi på fötter igen och vi vill att dina skatteeuron förvaltas väl i den gemensamma plånboken. Vi vill att du ska ha råd att leva det liv du väljer samtidigt som vi vill se till att Finland är en trygg plats även i framtiden och att klimatförändringens konsekvenser blir så få som möjligt. Som vårt politiska program säger – vi vill att du ska kunna lita på framtiden.

Det är inte lite lovat. Men det underlättar, att vi också vet vad vi inte finner som riktigt, riktigt viktigt. Snarare riktigt onödigt. Vi tror inte på utopier och vi strävar inte mot dem heller. Vi har inga intressentgrupper vars sak vi blint driver, vi vill skapa ett bättre samhälle för alla – vi ser till det gemensamma bästa. Vi håller inte fanatiskt på ideologiska småsaker utan ser pragmatiskt på den stora bilden. Vi tar oss an de stora samhällsproblemen – och därför är jag glad och stolt över, att just du, kära medlem i KD Unga, vill och vågar göra det. Idag och i Leena Juvonens kök för femtio år sedan.

Idag är vi här för att fira de fina 50 åren som gått. Vi har auktionerat Volkswagen Bubblor i direktsändning, samlat in leksaker för barnen i Viborg och satt dit verkställande direktören för köpcentret Forum för Forums anorektiska reklammodeller. Men arbetet för det gemensamma bästa är inte slut. I en föränderlig världs vind och våg  står KD Unga stadigt på sin kristdemokratiska värdegrund. Behandla din nästa som dej själv – utgår vår politik från det gemensamma bästa i ur och skur kan vi svara jakande på frågan jag ställde i början – visst, lagen kan älska.

Kun nuorena ja innostuneena pääsee nuorisojärjestön vallan kahvaan, keskittyy helposti kehittämään ja innovoimaan kaikkea uutta ja ennennäkemätöntä. Mutta uutta, ennennäkemätöntä ja ennalta-arvaamatonta on järjestömme historiakin täynnä, ja joskus kannattaisi itse asiassa pysähtyä ja vilkaista sitä, ja inspiroitua siitä. Esimerkkeinä mainittakoon, että KD Nuoret on esimerkiksi huutokaupannut kuplavolkkaria suorassa lähetyksessä, että järjestänyt Suomi-neidon hirttäjäisiä. Pyörää ei tarvitse aina keksiä uudelleen. Siksi olen erityisen iloinen siitä, että meillä on myös järjestön emeritustoimijoita tänään paikalla. Suuri kiitos teille panoksestanne rakkaan järjestömme eteen.

Kuitenkin meillä KD Nuorilla, niin nyt kuin Leena Juvosen kahvipöydässä 50 vuotta sitten, on paljon tehtävää, mietittävää ja keksittävää. Miten ratkaistaan nuorten koronan myötä ennestään lisääntynyt pahoinvointi? Miten saadaan Suomen talous kestävämmälle pohjalle? Miten torjutaan ilmastonmuutosta oikeudenmukaisin keinoin? Miten saamme Euroopan suosituimmalle poliittiselle aatteelle, kristillisdemokratialle, tukevampaa jalansijaa myös Suomessa? Ne eivät ole pieniä kysymyksiä, ja siksi, rakkaat KD Nuoret, olen ylpeä jokaisesta teistä, jotka haluavat, ja uskaltavat, etsiä niihin yhdessä vastauksia.

Työ yhteisen hyvän eteen ei siis ole päättynyt. Muuttuvassa maailmassa KD Nuoret seisoo tukevasti kristillisdemokraattisella arvokalliollaan, aina valmiina tuomaan yhteiskunnalliseen keskusteluun uusia, innovatiivisia avauksia, ojentamaan muita poliittisia nuorisojärjestöjä ja tönäisemään emopuoluetta oikealle kurssille. Rakkaudesta se hevonenkin kuitenkin potkii, joten sydämellisesti tervetuloa myös puolueen ja muiden nuorisojärjestöjen edustajille.

Suomen Kristillisdemokraattisten Nuorten liekkiä ovat puolen vuosisadan ajan vartioineet ja varjelleet lukemattomat vastuuntuntoiset nuoret hyvin erilaisista lähtökohdista käsin. Kaikkia heitä on kuitenkin yhdistänyt usko siihen, että yhteinen hyvä syntyy jo vuosituhansia eurooppalaista sivistystä kannatelleista perusarvoista. Ja haastaakseni teitä lopuksi: näiden perusarvojen juju ei ehkä loppujen lopuksi olekaan tietyissä abortti-, avioliitto- tai alkoholikannoissa, vaan jossain paljon perustavamman laatuisessa, lähimmäisen rakkaudessa.

Kristillisdemokraatti ei saa olla chattibotti, joka Gigantin sivuilla sylkee huonoja, lyhyitä automaattivastauksia vaikeisiin kysymyksiin. Kristillisdemokraatti miettii, tutkii näkökulmia ja perustelee: miten tämä edistää yhteistä hyvää, niidenkin, joiden kanssa olen eri mieltä?

Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille. Jos tätä pidetään politiikan lähtökohtana, niin vastaus alussa esittämääni kysymykseen on ilmiselvä: kyllä, lailla voi rakastaa.

Lämpimästi tervetuloa viettämään Suomen dynaamisimman nuorisojärjestön suurta juhlaa viimein yhdessä.