KD eduskuntaryhmä kesäkokouksessa: Hoitajamitoituksen lykkääminen ilman vahvoja toimia on vastuun pakoilua

26.8.2022 klo 06:18 Uutiset

Marinin hallitus ei kykene lunastamaan lupauksiaan vanhustenhoidon tilanteen parantamisesta ja riittävän hoitajamäärän varmistamisesta. Tilanne on päinvastoin heikentynyt monin paikoin kriittiseksi. Kristillisdemokraattien mielestä kaikkien toivoman hoitajamitoituksen voimaantulon lykkääminen ensi huhtikuusta eteenpäin on ilman vahvoja konkreettisia toimia vain vastuun pakoilua ja osoitusta hallituksen toimintakyvyttömyydestä. Työryhmien perustaminen ei riitä.

Jo nyt on jouduttu hoivayksiköitä sulkemaan henkilöstöpulan takia. Mitoitusta valmisteltaessa oli jo selvää, ettei hallitus ollut huolehtinut riittävästä rahoituksesta. Vastuun mitoituksen toteutuksesta hallitus siirsi käytännössä seuraavalle hallitukselle.

KD eduskuntaryhmä edellyttää, että hallitus tuo eduskunnalle heti selkeän tiekartan, miten se aikoo toteuttaa tavoitteet paremmasta hoidosta. Näiden toimien rahoitus on löydyttävä ensi vuoden budjetista. Hoitajien työssäjaksamiseen, alan mielekkyyteen ja palkkaukseen on puututtava välittömästi. Terveydenhoitohenkilöstön koronarokotevelvoitteesta on luovuttava. Lyhyen aikavälin ratkaisuna tarvitaan veroporkkanoita eläkkeeltä töihin houkuteltaville hoitajille. Kelakorvauksia ei pidä romuttaa vaan vahvistaa, jotta palveluruuhkaa voidaan purkaa. On syytä laajentaa henkilöstöluetteloa niistä ihmisistä, jotka voivat osallistua asiakkaiden hoitoon ja hoivaan, jotta hoiva-avustajia ja tukityöntekijöitä olisi nykyistä enemmän mukana hoidossa. Myös parannuksia omaishoitoon tarvitaan.

KD eduskuntaryhmä vaatii harkitsemaan uusien hyvinvointialueiden toiminnan aloittamisen aikataulua

Sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudistuksessa luotujen uusien hyvinvointialueiden toiminta on määrä aloittaa neljän kuukauden päästä. Kuitenkaan useiden hyvinvointialueiden toiminnan käynnistämisen valmistelut ovat vielä pahasti kesken ja niiden rahoitus riittämätön. Esimerkiksi sote-tietojärjestelmien saumaton toimivuudesta ei ole vielä varmuutta. Samaan aikaan on tulossa voimaan monia muita alaa kuormittavia uudistuksia, kuten hoitajamitoitusta, Kela-korvausten poistoa ja hoivapalveluiden uudistusta.

KD eduskuntaryhmä vaatii Marinin hallitusta arviomaan, onko hyvinvointialueilla edellytyksiä aloittaa toimintaansa sovitusti tammikuun alussa vai onko sitä potilasturvallisuuden varmistamiseksi tarpeen lykätä muutamalla kuukaudella. Kristillisdemokraatit esittivät jo vuosi sitten vaihtoehtobudjetissaan puolen miljardin lisärahoitusta hoitajien palkkaamiseen ja hoitojonojen purkuun.

KD eduskuntaryhmä: Jokaisella pitää olla varaa ostaa ruokaa, liikkua ja asua

KD eduskuntaryhmä vaatii hallitukselta toimia ostovoiman tukemiseksi, sillä jokaisella pitää olla varaa ostaa ruokaa, liikkua ja asua. Kotitalouksia kuormittavat ruuan, liikkumisen ja asumisen kustannusten nousu. Inflaatio syö erityisesti niitä kotitalouksia, joissa talous on valmiiksi tiukalla. Hallituksen on korkea aika perua hallituskauden alussa tekemänsä korotukset polttoaineveroon.

KD eduskuntaryhmä esittää hedelmien ja vihannesten arvonlisäveron laskemista 14 prosentista 10 prosenttiin. KD:n aiemminkin esittämä alv-ale keventäisi osaltaan ruokakassin hintaa ja helpottaisi ruuanhinnan historiallisesta noususta kärsiviä kuluttajia.

Myös keliaakikoiden ruokavaliokorvaus on palautettava. Keliakian ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio. Sen noudattaminen on ollut kallista jo ennen hintojen nousua. Jos ruokavaliota ei kykene noudattamaan, seuraukset voivat olla terveydelle vaaralliset.