Eduskunnan joululahjarahoja kohdennetaan ympäri maata erilaisiin hankkeisiin, myös kristillisille toimijoille

12.12.2023 klo 14:38 Uutiset

Eduskunnan valtionvarainvaliokunta on saanut tänään valmiiksi mietinnön vuoden 2024 talousarvioesityksestä. Mietinnön osana se on päättänyt ns. joululahjarahoista eli budjetin jakamattomien varojen käytöstä.

Kristillisdemokraattien valiokuntavastaava Peter Östman on tyytyväinen siihen, miten eduskunnan joululahjarahoja saatiin kohdennettua erilaisiin kohteisiin ja eri puolille Suomea. Ns. joululahjarahoja saavat tällä kertaa myös useat kristillistaustaiset toimijat.

– Päätökset ovat syntyneet yhteistyössä hallituspuolueiden välillä ja olemme pyrkineet huomioimaan muun muassa maakuntaliittojen esitykset, painottaa Peter Östman, joka on toiminut yhtenä hallituspuolueiden pääneuvottelijoista valtiovarainvaliokunnassa.

Östman on tyytyväinen siitä, että mukana on määrärahoja muun muassa alemman asteisen tieverkon kunnossapidon hankkeisiin, jotka on poimittu eri maakuntien ELY-hankekorteista.
– Alempi tieverkko on tärkeä paitsi alueen ihmisten liikkumisen niin myös ruokahuollon, huoltovarmuuden ja metsäteollisuuden kuljetusten sekä energiaomavaraisuuden kannalta.

– Sote-sektorin tuen ja palveluohjauksen lisäksi on kolmannen sektorin avustus- ja palveluohjaustoiminnalle ollut suurta tarvetta, minkä vuoksi määrärahoja ohjattiin myös tällaisiin hankkeisiin.

Valiokunta päätti kohdentaa esimerkiksi määrärahoja (40 000 euroa) hankkeeseen, jolla tuetaan kriisiraskaustilanteessa olevia, raskauttaan vaikeassa tilanteessa jatkavia ja abortin läpikäyneitä tyttöjä ja naisia.

Opetus- ja kulttuuriministeriön määrärahoihin lisäyksenä on tulossa lisämäärärahoja muun muassa kristillisten koulujen ja päiväkotien sekä eräiden kansanopistojen toimintaedellytyksien parantamiseksi, antisemitismin vastaiseen työhön ja Suomessa asuvien ukrainalaisten yhdistykselle. 210 000 euroa ollaan kohdentamassa Pelastusarmeijan säätiölle KOHO-koulutukseen.

Maa- ja metsätalousministeriön määrärahoihin lisätään varoja muun muassa Pro Agrialle (800 000 euroa), lasten ja nuorten harrastustoimintaan 4 H-toiminnan kautta (150 000 euroa) ja Suomen Sikayrittäjät ry:lle (100 000 euroa) sikaruton torjuntaan.

Ähtävänjoen kalat-helmet -hanke tulee saamaan 100 000 euroa. Sen tarkoituksena on saada luonnonmukainen kalatie ja lisääntymisalueita lohikaloille Ähtävänjoen vesistöön.

Tutustu tästä