Mika Poutala ryhmäpuheessa budjetin palautekeskustelussa: Tärkeää löytää yhteisymmärrystä siitä, miten Suomi pääsee takaisin kestävään taloudenpitoon

13.12.2023 klo 11:07 Uutiset

Ryhmäpuheen budjetin palautekeskustelussa pitänyt kansanedustaja Mika Poutala totesi, että kristillisdemokraatit kannattavat yksimielisesti vastuullista taloudenpitoa. KD peräänkuuluttaa  yhteisymmärrystä siitä, miten Suomi pääsee takaisin kestävän taloudenpidon polulle.

Poutalan mukaan olisi keskusteltava siitä, mitkä ovat valtion kriittisen tärkeitä tehtäviä, joita valtiovalta ei voi jättää muiden vastuulle ja mitkä asiat kuuluvat yksilöiden ja yritysten vastuulle.

– Se, millaiset arvot tai moraalikäsitykset kansalaisillamme on, vaikuttaa suoraan siihen, miten ruuhkaista tuomioistuimissa tai terveydenhuollossa on. Ja tämä kaikki näkyy suoraan valtion budjetissa, Poutala muistutti.

***

Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi vuodelle 2024
KD eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoro palautekeskustelussa 13.12.2023
Kansanedustaja Mika Poutala

Arvoisa puhemies,

kiitos hallituskumppaneille ja oppositiolle käytetyistä puheenvuoroista. Kaikissa niissä on nostettu esille tärkeitä asioita maamme ja kansalaistemme – erityisesti heikommassa asemassa olevien puolesta.

Meillä on keskuudessamme ihmisiä, joilla on aidosti hätä. Monella se ilmenee rahanpuutteena. Joillakin hätä ilmenee henkisenä tai fyysisenä uhkana. Hädällä on monenlaiset kasvot.

Kun me nyt käsittelemme vuoden 2024 budjettia, tärkein kysymys on tämä: Auttaako se Suomea ja suomalaisia? Vastaus on sekä kyllä, että ei. Kyllä siinä mielessä, että tämän budjetin kautta ylläpidetään valtion kriittistä toimintaa esimerkiksi sairaanhoidossa ja puolustusvoimien kehittämisessä. Ei siinä mielessä, että valtio ei pysty tekemään ihan kaikkea. Aina joku putoaa yhteiskunnan turvaverkkojen läpi ja tarvitsee apua perheeltään, ystävältään tai seurakunnalta.

Meillä on keskuudessamme tämän vuoden päättyessä edelleen kodittomia, työttömiä ja sairaita, ja jälleen ensi vuonna heidän auttamisekseen etsitään uusia toimivia keinoja.

Kiitos jokaiselle oppositiopuolueelle vaihtoehtobudjettien valmisteluista. Minun silmiini niissä oli monia kohtia ja miljoonaviilauksia, jotka olivat oikeansuuntaisia. Niihin tullaan aivan varmasti vielä palaamaan. Hyvää työtä.

Suuressa kuvassa tilanne näyttää ongelmalliselta. Puhutaan miljardiluokan haasteista. Nokia synnytti Suomen mittakaavassa merkittävän nousukauden. Rahaa tuli valtion kirstuun ja sitä käytettiin ahkerasti. Kun sitten nousukausi äkkiä katkesi, valtio ei osannutkaan palata alkuperäiselle kestävän talouden polulle.

Sillä tiellä on jatkettu 15 vuotta. Valtion kustannukset ovat nousseet. Velkaa otettu lisää. Veroja korotettu. Ja sitten on toivottu, että yritysten keskeltä nousisi joukko ”nokioita”, jotka toisivat valtiolle kaikki puuttuvat tulot. Niin ei ole tapahtunut. Meidän on aika lopettaa toivomasta. On pakko tehdä korjausliike.

Kristillisdemokraatit vaativat, että eduskunta jokaista oppositiopuoluetta myöten käynnistää periaatekeskustelun siitä, miten kestävän talouden polulle päästään takaisin. Tätä varten on löydettävä yhteisymmärrys seuraavista asioista.

1: Mitkä ovat valtion kriittisen tärkeitä tehtäviä, joita ei voi jättää muiden vastuulle? 2: Mitkä ovat asioita, joista valtio voi luopua? 3: Mitkä asiat kuuluvat yksilöiden ja yritysten vastuulle? 4: Mitkä asiat ovat hyödyllisiä niin, että niihin sijoitettu euro tuo kaksi takaisin? Jos näiden neljän asian osalta löydämme yhteistä linjaa, pelastamme tulevat sukupolvet. Kristillisdemokraatit kannattavat yksimielisesti vastuullista taloudenpitoa.

Koska säästöpaineet ovat kovat, tämä on hyvä hetki puhua taloudesta myös toisesta näkökulmasta. Raha on yksi tapa mitata todellisuutta. Toinen on onnellisuusindeksi. Vertailuissa olemme pärjänneet jopa niin hyvin, että meidät on arvioitu maailman onnellisimmaksi kansaksi nyt kuusi kertaa peräkkäin. Kolmas on luottamusbarometri. Olen huolissani siitä, että kansalaisten luottamus rapautuu. Ettei enää luoteta mediaan, toisiin kansalaisiin tai valtion instituutioihin.

Ammattiryhmien luottamus- ja arvostusmittauksissa poliisit ovat aina pärjänneet erinomaisesti. Suomalainen näkee poliisin ihmisenä, joka suojelee, auttaa ja on rehellinen. Poliisi toimii juuri siellä, missä ihmisyyden synkin puoli tulee esille. Siellä missä ihmisten itsekkyys, julmuus, rahan ja vallan himo murskaavat ihmisten turvallisuudentunnetta ja luottamusta.

Se, millaiset arvot tai moraalikäsitykset kansalaisillamme on, vaikuttaa suoraan siihen, miten ruuhkaista tuomioistuimissa tai terveydenhuollossa on. Ja tämä kaikki näkyy suoraan valtion budjetissa.

Poliitikot eivät ole päässeet kovin korkealle mittauksissa mutta asiat voivat muuttua. Kansanedustajina voimme olla edellä kulkijoita ja näyttää, miten luottamusyhteiskuntaa rakennetaan. Ensimmäinen askel voisi olla kunnioittavan ja rakentavan keskustelukulttuurin harjoitteleminen. Kuinka moni on tässä mukana? Valitettavasti ei kovin monia käsiä noussut.

Arvoisa puhemies, tämä budjetti auttaa Suomea ja suomalaisia eteenpäin. Se on kokonaisuuteen nähden hyvä. Pyrkikäämme tulevissa budjeteissa vielä parempaan. Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä seisoo esitetyn budjetin takana.