Peter Östman Ukraina-keskustelun ryhmäpuheessa: ”Eurooppa ei ole reagoinut tarpeeksi vahvasti, on toimittava päättäväisemmin”

21.2.2024 klo 14:36 Uutiset

– Joudumme hyväksymään sen tosiasian, että Eurooppa ei ole reagoinut tarpeeksi vahvasti, totesi Peter Östman Ukrainan tilanteesta käydyssä ajankohtaiskeskustelussa. Hän peräänkuulutti päättäväisempää toimintaa Venäjän pysäyttämiseksi Ukrainassa.

– Suomen täytyy tiivistää yhteistyötä muiden Pohjoismaiden sekä Baltian maiden kanssa, ei vain sotilaallisesti mutta myös poliittisesti. Tanska teki rohkean päätöksen ja lahjoitti koko asevoimiensa tykistön Ukrainalle. Jos jäämme paikoillemme ja lamaannumme, se tarjoaa Venäjälle strategisen edun.

Östmanin mukaan Suomessa on jo toimittu oikein, kun on lisätty ammustuotantoa, mihin suuri osa Eurooppaa ei ole vielä ryhtynyt.

– Transatlanttista yhteistyötä täytyy myös tiivistää sekä muistaa, että lopulta päävastuu Euroopan turvallisuudesta on meillä itsellämme.

*** Lue koko puhe:

Ajankohtaiskeskustelu Ukrainan tilanteesta 21.2.2024
KD:n ryhmäpuheenvuoro eduskuntaryhmän pj. Peter Östman

Arvoisa puhemies,
Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puolesta haluan esittää osanottoni sodan uhreille ja heidän läheisilleen.  Olemme kiitollisia siitä, että ukrainalaiset ovat olleet ja ovat edelleen valmiita taistelemaan hyökkääjiään vastaan.

Ukrainan sota on kestänyt kaksi raskasta vuotta. Krimin miehityksestä on jo kymmenen vuotta. Joudumme hyväksymään sen tosiasian, että Eurooppa ei ole reagoinut tarpeeksi vahvasti.

Arvioiden mukaan Venäjällä hyökkäyksen alkaessa olleesta maahyökkäyskalustosta puolet on tuhoutunut. Kuitenkin sodan aikana Venäjä on kasvattanut kalustotuotantoaan ja lisää sitä edelleen.

Venäjä ei saa voittaa tätä sotaa, sillä historia osoittaa, että valloitussotaan ryhtynyt ei pysähdy ennen kuin se pysäytetään. Me suomalaiset olemme saaneet elää rauhassa, kun toiset taistelevat sotaa, joka ratkaisee Euroopan tulevaisuuden.

Suomen täytyy tiivistää yhteistyötä muiden Pohjoismaiden sekä Baltian maiden kanssa, ei vain sotilaallisesti mutta myös poliittisesti. Jos jäämme paikoillemme ja lamaannumme, se tarjoaa Venäjälle strategisen edun. Suomessa on jo toimittu oikein, kun olemme lisänneet ammustuotantoamme, mihin suuri osa Eurooppaa ei ole vielä ryhtynyt. Transatlanttista yhteistyötä täytyy myös tiivistää sekä muistaa, että lopulta päävastuu Euroopan turvallisuudesta on meillä itsellämme.

Arvoisa puhemies,
Ukraina tarvitsee toimivan demokratian, jotta jonakin päivänä alkava jälleenrakennus tuottaisi pitkäkestoisia hedelmiä. Korruption kitkeminen Ukrainassa on suuri ongelma, johon Suomi voi tarjota asiantuntemustaan.

Meidän on kuitenkin oltava realisteja: voimme puhua jälleenrakennuksesta vain, jos Ukraina voittaa ja saa kaikki Venäjän miehittämät alueet takaisin. Tämä voitto ei ole näköpiirissä vielä lähitulevaisuudessa, erityisesti jos me ja koko Eurooppa emme herää tukemaan Ukrainaa yksimielisesti. Ukrainan täytyy voittaa, jotta sota ei laajentuisi rajoillemme asti.

Millaisessa maailmassa me siis haluamme elää? Perustuuko tulevaisuutemme vahvimman oikeuteen vai sääntöpohjaiseen maailmanjärjestykseen? Suomen ja koko Euroopan on aika toimia päättäväisesti.