Puoluevaltuuston kevätkokouksen kannanotot

24.5.2025 klo 15:44 Uutiset

Puoluevaltuusto hyväksyi kevätkokouksessaan 24.5.2025 kannanotot:

Nuorille valvontaa, rajoja ja rakkautta

Kristillisdemokraattien puoluevaltuusto ilmaisee huolensa yhä nuorempien mahdollisuudesta hankkia päihteitä ja nikotiinituotteita käyttöönsä. Viranomaiset ovat julkisuudessa varoittaneet, että samoista kanavista, joista nikotiinituotteita hankitaan, välitetään myös huumausaineita.

THL:n valtakunnalliset jätevesitutkimukset vuodelta 2024 ovat osoittaneet, että esim. kokaiinin ja amfetamiinin huumausainejäämiä esiintyy jätevesissä selvästi enemmän kuin vuosi sitten. Molempien aineiden on havaittu lisääntyvän suurimpien kaupunkien lisäksi myös pienemmissä kaupungeissa aina pohjoisinta Suomea myöten.

KD:n puoluevaltuusto vaatii, että poliisille taataan riittävät resurssit nuorten parissa tehtävään ennaltaehkäisevään työhön. Niin ikään huoltajille tulee tarjota matalan kynnyksen neuvontaa ja keinoja valvoa nuorten menoja ja tekemisiä. Yhteiset, koko kaupunkia tai esim. hyvinvointialuetta koskevat suositukset (esim. kotiintuloajat, kännykkäparkkeeraus, somepaasto jne.) tukevat huoltajia kasvatustehtävässään. Reilut ja selkeät rajat ovat rakkautta.

 

Lapsen oikeus molempiin vanhempiin – vieraannuttaminen on tunnistettava väkivallaksi

Erojen yhteydessä vanhemmat pystyvät usein sopimaan lasta koskevista asioista lapsen parhaaksi. Valitettavasti näin ei aina ole. Joskus toinen vanhempi alkaa käyttää lasta vallan välineenä toista vanhempaa vastaan – tilanne, jossa lapsi saattaa menettää yhteyden toiseen vanhempaansa ilman hyväksyttävää syytä. Tätä kutsutaan vieraannuttamiseksi.

Vieraannuttaminen ilmenee esimerkiksi mustamaalaamisena, yhteydenpidon estämisenä tai tapaamisten kieltämisenä. Se voi johtaa siihen, että lapsi menettää kokonaan rakastamansa ja tarvitsemansa vanhemman. Ilmiö on lapselle syvästi vahingollinen: se on psyykkisen väkivallan muoto, joka voi aiheuttaa pitkäaikaisia vaurioita itsetuntoon, ihmissuhteisiin ja mielenterveyteen.

KD:n puoluevaltuusto esittää, että lakiin kirjataan lapsen oikeus molempiin vanhempiin myös eron jälkeen. Vieraannuttaminen on määriteltävä lapseen kohdistuvaksi psyykkiseksi väkivallaksi, jota on torjuttava lainsäädännössä samalla vakavuudella kuin muuta kaltoinkohtelua. Suomeen tulee luoda valtakunnalliset jälleenyhdistämismallit vieraannutettujen lasten ja vanhempien tueksi. Viranomaisille on tarjottava pakollista koulutusta ilmiön tunnistamisesta, ja perheitä tukevia rakenteita on kehitettävä myös eron jälkeen. Tanskassa vieraannuttaminen on tunnistettu laissa 1.1.2025 alkaen – Suomen on seurattava esimerkkiä. Lapsen oikeus molempiin vanhempiin ei saa päättyä vanhempien eroon.

 

Ilmastopolitiikan toteutukseen tarvitaan täyskäännöstä

KD:n puoluevaltuusto edellyttää Suomea jarruttamaan ilmastotoimenpiteissä. Lisääntyneistä ilmastotoimenpiteistä on aiheutunut tai aiheutumassa tavallisille kansalaisille ja yrityksille miljardien eurojen lisäkustannukset. Lisäkulut näkyvät Suomen kansantalouden hitaana kasvuna ja kuluttajien ostovoiman heikentymisenä.

KD:n puoluevaltuusto vaatii Suomea liittymään EU:ssa rintamaan, joka vaatii yritysvastuudirektiivin uudelleenarviointia. Yritysvastuudirektiivin vaikutukset eivät rajoitu pelkästään suuryrityksiin, vaan suuryritykset kaatavat vaateet pienille ja keskisuurille yrityksille. Suomi äänesti direktiiviä vastaan, mikä osoittaa perusteltua huolta sen vaikutuksista elinkeinoelämään.

– Lisääntyneet raportointivelvoitteet ja epärealistiset ilmastotavoitteet maksatetaan loppukädessä tavallisilla suomalaisilla kuluttajilla ja veronmaksajilla. Suomi ei voi olla reservaatti, jolla maksatetaan muiden Euroopan ja Aasian maiden höllän ilmastopolitikan kustannukset.

EU:n metsäkatoasetuksen ja ennallistamisasetuksen tulkinnoilla ei saa vaikeuttaa Suomen kansantaloudelle ja huoltovarmuudelle tärkeiden metsäsektorin, maatalouden eikä energiasektorin toimintaa kuten turvemaiden viljelyä tai huoltovarmuuden kannalta tärkeää turvetuotantoa.

– Suomi elää luonnonvaroistaan ja ylimitoitetut ilmastotoimenpiteet ja rajoitukset vaarantavat Suomen huoltovarmuutta ja taloutta.