Ehdokasinfo

1

Seuraavat valtiolliset vaalit ovat 2.4.2023 pidettävät eduskuntavaalit. Näillä sivuilla olevia tietoja voit käyttää hyväksi, kun suunnittelet vaalikampanjaasi. Kaikki KD:n ehdokkaat löytyy ehdokasgalleriasta: www.kd.fi/ehdokkaat. Vaaleista ja äänestämistä löyty paljon tietoja: vaalit.fi -sivulta.

Galleriaa varten jokainen ehdokas on täyttänyt sähköisen ehdokkaan esittelylomakkeen. Kun lomakkeen on täyttänyt ja lähettänyt, ehdokas on saanut omaan sähköpostiin viestin, millä olevalla linkillä, käyttäjänimellä ja salasanalla pääsee myöhemmin muokkaamaan ja lisäämään omia tietoja. Esim. esittelytekstejä voi muokata myöhemmin. Jos tuota viestiä ei löydy, täältä sivulta: vaalit.kd.fi/wp-login.php voit tilata uuden salasanan tai ole yhteydessä: mikko.rekimies (at) kd.fi.

Ehdokkaat voivat tehdä 2.3.-1.4. vaalirahoituksen ennakkoilmoituksen VTV:n sivuilla. Ennakkoilmoituksen tekeminen on vapaaehtoista mutta puolue suosittelee sen tekemistä. Kun on tehnyt ennakoilmoituksen, näillä kuvilla voi kertoa somessa, että on tehnyt ilmoituksen. Ilmoituksen täyttämistä koskeviin kysymyksiin vastaa Valtiontalouden tarkastusviraston neuvontapalvelu: p. 09 432 5899 arkisin klo 10–14 tai vaalirahoitusvalvonta (at) vtv.fi.

 

KD:n logot ja graafinen ilme

 • Puolueen virallinen nimi: Suomen Kristillisdemokraatit (KD) r.p. – Kristdemokraterna i Finland (KD) r.f.
 • Puolueen virallinen lyhenne: KD, (kd)
 • Yleiskielessä käytetään nimitystä Kristillisdemokraatit tai KD (ei kristilliset)

KD:n logo 2022 (png)

 

 

 

 

KD sydänlogo (png)
KD sydänlogo nega-versio

KD:n graafinen ohjeisto
Logohakemisto

 

3

Oppaat ja infolinkit

 • Ehdokasopas avuksi kampanjointiin: Ehdokasopas 2023
 • Suosittelemme luettavaksi Vihjeitä viestinnästä -oppaan, josta saat vinkkejä, kun esimerkiksi kirjoitat mielipidekirjoituksia tai teet tiedotteita
 • Sosiaalisen median käyttöön saat hyviä vinkkejä saat some-oppaasta (katso lisää sosiaalinen media vaalityössä kohdasta)

Ehdokaskoulutukset

Löydät Kampanjoinnin ABC -videosarjan puolueen YouTube-kanavalta sekä kirjallisena:

Osa 1 – Kampanjasuunnitelma ja vaalitiimi | Osa 2 – Kohderyhmä ja viestinnän tyyli | Osa 3 – Mainonnan kanavat | Osa 4 – Facebook-markkinointiOsa 5 – Sisältöideoita kampanjaan

Kampanjasuunnitelmapohjat:

Voit tutustua myös aikaisemmin olleisiin kuntavaalikoulutusten tallenteisiin sekä tallenteisiin Kristillisdemokraattien Facebook-sivulla.

4

Eettiset ohjeet ja ohjelmat

Kaikkien kristillisdemokraattien eri vaalien ehdokkaiden tulee sitoutua puolueen eettisiin sääntöihin sekä puolueen hyväksymään rasismin vastaiseen peruskirjaan.

KD:n periaateohjelma | Kaikki puolueen ja eduskuntaryhmän ohjelmat

Puolueen Järjen ääntä -eduskuntavaaliohjelma

 

Vaalikoneet

HUOM! Ehdokasnumerot julkaistiin 2.3. Numerot tulee/saa vaalikoneisiin näin:

 • ehdokas pääsee itse lisäämään numeronsa saman linkin kautta, millä on käynyt täyttämässä vaalikoneen: Animalia/Eläinpoliittinen, Auto- ja liikenneala sekä Nuorten.
 • vaalikoneen järjestäjä lisää automaattisesti numerot: Duunitori, Iltalehti, Keskisuomalainen/PunaMusta, Kielivaalikone, MTV, Sanoma, Yle ja Uskonnonvapaus.

Tänne sivulle kerätään tietoja vaalikoneista. Moniin vaalikoneisiin on ns. yleinen linkki, mitä kaikki ehdokkaat voivat käyttää. Joihinkin vaalikoneisiin ehdokas saa omaan sähköpostiinsa henkilökohtaisen vastauslinkin suoraan vaalikoneen järjestäjältä.

Huom! Sähköpostit voivat mennä roskapostilaatikkoon tai esim. gmailissa Tarjoukset-, Ilmoitukset tms. kansioon, riippuen oman sähköpostin asetuksista. Katsothan aina säännöllisesti sähköpostisi roskapostin sekä kaikki muut kansiot.

NÄIHIN VAALIKONEISIIN VOI VIELÄ VASTATA:

 • Päihdepoliittisen 13-kohtaisen vaalikoneen voi täyttää: täällä. Vastausaikaa on 20.3. asti. Vaalikone avataan äänestäjille sekä medialle 20.3, jolloin julkaistaan tiedote vaalikoneesta suurimmille medioille ja julkaistaan postaukset aiheesta sosiaalisen median sivustoilla Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä sekä kotisivuilla: hppry.fi. Tarvittaessa lisätietoja: hpp (at) hppry.fi.
 • MTV:n vaalikoneen pääsee täyttämään: mtv-vaalikone.ehdokaskone.fi/candidate/tunnistaudu. Kirjautuminen koneeseen tapahtuu omilla pankkitunnuksilla.. Erillistä salasanaa ei tarvita. Äänestäjille kone avataan 6.3. Ongelmatilanteissa apua saa vaalikoneen selainnäkymän oikeasta alakulmasta löytyvän chatin kautta, jossa ehdokastuki palvelee 15.-28.2. joka päivä klo 7-19 ja kahden viimeisen vuorokauden ajan 24 tuntia. Tukipyyntöihin vastataan viimeistään 1 tunnin kuluessa niiden saapumisesta.
 • Duunitorin vaalikoneen pääsee täyttämään: duuni.link/3eijuqtnnzjpnfig. Vaalikone on jo auennut äänestäjille. Lisätietoa vaalikoneesta: jenni (at) duunitori.fi.
 • Uskonnonvapaus.fi on maan laajin uskonnon ja katsomuksen vapautta esittelevä www-sivu. Vaalikoneessa on 11 kysymystä esimerkiksi rituaaliteurastuksesta, katsomusaineiden opetuksesta sekä kirkon ja valtion erosta. Vaalikoneessa uskonnonvapaudesta on 11 kysymystä, jonka lisäksi voi kertoa myös vapaita kommentteja. Koneeseen voi vastata: tästä. Äänestäjille kone aukesi 1.2. Omia vastauksia ehdokas voi muokata 22.3. saakka eli ennakkoäänestyksen alkamiseen asti. Uskonnonvapaus.fi- sivua hallinnoi Vapaa-ajattelijain liitto ry. Lisätietoa vaalikoneesta: info (at) eroakirkosta.fi.
 • Auto- ja liikennealan vaalikoneen pääsee täyttämään; täältä. Kysymykset liittyvät tieliikenteen verotukseen ja tulevien hallituskausien liikennepolitiikan linjauksiin. Kirjautuminen edellyttää vahvaa tunnistautumista. Vastata voi maaliskuun loppuun asti. Vaalikone avattiin äänestäjille 7.3.. Tärkeimpiä ohjeita ehdokkaille vaalikoneen täytöstä: täällä. Lisätietoja vaalikoneesta: hanna.kalenoja (at) aut.fi.
 • Kielivaalikone toteutuu sekä suomeksi että ruotsiksi: kielivaalikone.fi ja valkompassomsprak.fi. Vastauslinkin ehdokkaat ovat saaneet omaan sähköpostiinsa. Vaalikone on vielä auki ehdokkaille vastattavaksi. Vaalikone avattiin äänestäjille 3.3.  Kielivaalikoneen toteuttaa poliittisesti sitoutumaton, kansalliskielten asemaa edistävä Oma kieli ry – Eget språk rf. Lisätiedot: vaalikone (at) omakieli.fi.

Muut vaalikoneet:

 • Ylen vaalikoneen pääsee täyttämään: ehdokaskone.yle.fi/tunnistaudu pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Ehdokkaiden vastaukset tulee olla viimeistään 1.3.
  Vaalikone avataan äänestäjille 2.3. Vaalikoneessa on myös videolla vastaaminen, video tehdään vaalikoneessa. Ohje ehdokasvideon tekemiseen: areena.yle.fi/1-64959114. (Vaalikoneen voi tehdä, vaikka ei haluaisi tehdä videovastausta.) Lisätietoja Yleltä: vaalikone.tuki (at) yle.fi.
 • Nuorten vaalikoneen pääsee täyttämään: ehdokaskone.fi/candidate/tunnistaudu/allianssi. Vaalikone avautui äänestäjille 1.2. ja ehdokkaiden vastaus- ja muokkausmahdollisuus sulkeutuu viikko 9.3. Lisätietoa vaalikoneesta: paiju.pajunen (at) nuorisoala.fi.
 • Animalian ja SEY Suomen eläinsuojelun eläinpoliittiseen vaalikoneeseen pääsee illmoittautumaan: animalia1.typeform.com/vaalikone. Ilmoittautumisen saatuamme Animalia lähettää ehdokkaalle henkilökohtaisen vastauslinkin vaalikoneeseen. Vaalikoneen kysymykset liittyvät eläinten oikeuksia ja hyvinvointia koskevaan politiikkaan ja se antaa ehdokkaille mahdollisuuden kertoa omasta eläinpoliittisesta kannastaan aiheesta kiinnostuneille äänestäjille.Vaalikone avautuu äänestäjille 27.2., joten ehdokkaiden tulee vastata 26.2. mennessä. Lisätietoa vaalikoneesta: laura.uotila (at) animalia.fi.
 • Mediatalo Keskisuomalaisen ja PunaMusta-konsernin vaalikone tulee olemaan 70:ssä levikkialueemme verkkolehdessä. Vaalipiireistä ja siten ehdokkaista mukana ovat Helsingin, Uudenmaan, Hämeen, Pirkanmaan, Kaakkois-Suomen, Savo-Karjalan ja Keski-Suomen vaalipiirit. Vaalikoneeseen kirjaudutaan tekemällä vahva tunnistautuminen pankkitunnuksilla täällä: media.ehdokaskone.fi/candidate/tunnistaudu. Vaalikone sisältää ehdokkaille sekä yleisiä väittämiä että vaalipiirikohtaisia paikallisia väittämiä. Vastausaikaa on tiistaihin 21.2. saakka, jolloin vaalikone avataan yleisölle. Lisätietoa vaalikoneesta: juho.hamalainen (at) keskisuomalainen.fi.
 • Iltalehden vaalikoneen linkki tulee ehdokkaan omaan sähköpostiin suoraan Iltalehdeltä. Ehdokkaiden vastaukset tulee olla 21.2. mennessä, jolloin vaalikone avataan äänestäjille. Iltalehden lisäksi tämä vaalikone on käytössä myös Uuden Suomen, Kauppalehden, Talouselämän, Turun Sanomien, Länsi-Suomen, Ilkka-Pohjalaisen, Kalevan sekä Lapin Kansan verkkosivuilla. Lisätietoa vaalikoneesta: palaute.vaalikone (at) almamedia.fi
 • Sanoman vaalikoneen linkki tulee ehdokkaan omaan sähköpostiin suoraan Sanomalta. Ehdokkaiden vastauksia odotetaan 22.2 mennessä. Äänestäjille vaalikone avautui.15.2. Ehdokas voi yhdessä verkko-osoitteessa vastata Helsingin Sanomien, Ilta-Sanomien, Aamulehden ja Satakunnan Kansan vaalikoneeseen. Lisätietoa vaalikoneesta: vaalikone (at) sanoma.fi

Jos vaalikoneista on mitä tahansa teknistä kysyttävää, tulee olla yhteydessä suoraan kunkin vaalikoneen järjestäjään.

5

Sosiaalinen media vaalityössä

Voit tavoittaa ja olla vuorovaikutuksessa äänestäjien kanssa luontevasti sosiaalisessa mediassa. Ole aktiivinen kohderyhmäsi-/ryhmiesi kannalta tärkeissä some-kanavissa.

 

EDUSKUNTAVAALI-ILME 2023:

Eduskuntavaali-ilmeen mukaisia materiaaleja käytettäväksi sosiaalisessa mediassa sekä pohjiksi Indesign-taitto-ohjelmalla tehtäviksi lehti-ilmoituksiksi voit ladata Dropboxista täältä tai työstöpohjat Canvassa täältä (erityisesti someen).

Ehdokas- ja tukitiimikehyksen voit lisätä somen profiilikuvaasi osoitteessa: https://www.twibbonize.com/eduskuntavaalit

 

 

Aihetunnisteet someen: #JärjenÄäni | #kdpuolue

***

KD:n eduskuntavaaliehdokkaiden sisäinen, suljettu ryhmä on Facebookissa: täällä. Ryhmässä voidaan jakaa infoa ja ideoita tuleviin vaaleihin kaikkien eduskuntavaaliehdokkaiden kesken.

KD:n jäsenten sisäinen, suljettu ryhmä on Facebookissa: KD Keskustelupalsta. Ryhmässä voidaan jakaa infoa ja ideoita mm. tuleviin vaaleihin kaikkien jäsenten kesken.

6

Esitteet ja ilmoituspohjat – edukuntavaaleihin 2023 tarkoitetut mallipohjat

125x180mm:

Yhteislehtimainoksen 1/4 tabloid-sivua pdf-mallit (kolme eri mallivaihtoehtoa): 32126848_KD-ilmoituspohja_125x180_pistekoko kasvatettu

82x55mm:

Pienen yksittäisehdokasilmoituksen 82×55 pdf-mallit (viisi eri mallivaihtoehtoa): 32126848_KD_ilmoitus_82x55++

Yleisesitteen pohja:

 

Ehdokkaan kaksipuoleinen esitemalli -> osoitteesta www.kd.fi/canva (3 eri väripohjaa)

Huom. tämä ehdokkaan esitemalli vain Canvassa www.kd.fi/canva!

 

Ehdokkaan ulkojulistemallit:

 

=> LATAA EDUSKUNTAVAALIEN ADOBE INDESIGN-ZIP-PAKETIT ILMOITUSMALLEISTA DROPBOXISTA

HUOM. Grano on tehnyt KD:n ehdokkaiden yhteisilmoituksia ja -esitteitä varten sekä yhden ehdokkaan pieniä lehti-ilmoituksia ja ulkojulisteita varten ilmoitusmallit, joiden mukaisia taittotöitä ja painatusta voi tilata heiltä. Heiltä voi tilata graafista suunnittelua tuntityönä omien toiveiden ja layoutien mukaan. -> Tässä kaksisivuinen tilauslomake Granon tarjoamille palveluille. Jos haluat tilata palveluja, täytä lomake, tallenna se koneellesi ja lähetä sähköpostitse osoitteella [email protected], p. 040 415 4154.

Vaihtoehto on, että joku muu graafisen alan palveluntuottaja taittaa yleisilmeen mukaisia ilmoitusaineistoja. Adobe Indesign -pohjat ovat ladattavissa zip-paketteina Dropbox-linkeistä.

 

KD:n yleiset ilmoituspohjat logoväreillä:

Lataa taittoavuksi InDesign-zip-paketit ilmoitusmalleista ml. fontit Dropbox-hakemistosta

Ilmoituspohja yhdelle – koko 82x55mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilmoituspohjat yhdelle – koko 99x42mm

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilmoituspohjat kolmelle – koko 82x88mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilmoituspohjat kolmelle – koko 125x55mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*** AIEMPIEN VAALIEN MALLEJA

Ilmoitusten ja esitteen mallit alla png- ja pdf-muodossa katsottavaksi:

KD Ehdokasesite 1 ehdokas
KD_Lehtimainospohja 99×42 mm
KD_Lehtimainospohja 125×180 mm
KD_Lehtimainospohja 254×180 mm

KD:n kuntavaalien 2021 graafisia aineistoja dropboxista
(vanhoin graafisin ohjein ja logoilla!)

KuntavaalienmIndesign-tiedostopaketit (suomi, ruotsi, englanti) zip-muodossa dropboxissa

KD_Kuntavaalit_2021_Yleisesite suomeksi
KD_Kuntavaalit_2021_Yleisesite svenska
MunicipalElections_ChristianDemocrat_English2021
Vaaliesite Russian_FINAL

 

Graafista taittotyötä tarjoavat mm.:

 • Susanna Sinivirta SiniSusa Oy, Y-tunnus 3178788-9, Helsinki
  Yhteys: [email protected], www.sinisusa.com
 • Mainostoimisto Trelin Oy, www.trelin.fi tai p. 044 502 1000, Ylivieska. Aineistot kulkee nopeasti s-postilla eli tekijä/asiakas voi olla missä päin Suomea tahansa.
 • Viljami Haavisto, Mainostoimisto Häävi, Y-tunnus 3175595-9, Turku
  Yhteys: [email protected]

 

Tee omat mainokset Canvalla!

Canva-verkkotyökalulla voit tehdä etenkin some-käyttöön soveltuvia mainoksia.

Huomaa, että Canvalla tehtävät mainokset tulevat rgb-väreissä, jotka eivät sovellu suoraan printtimainontaan, jossa tarvitaan cmyk-värit. Konvertoinnissa sävyt voivat muuttua tummemmiksi ja lisäksi tulla muita ongelmia. Siksi etenkin lehtitaittotyöt suositellaan tehtäväksi ammattilaistaitto-ohjelmilla ja oikeilla painoasetuksilla.

Löydät valmiita Canva-ilmoituspohjia ja käyttöohjeita täältä.

8

KD:n omia tuotteita sekä paino- ja ulkomainontatietoja

Voit tilata KD:n logolla ja grafiikalla olevia takkeja, t-paitoja, kyniä, karkkeja, kyniä, kahvimukeja, keittiöliinoja, heijastimia, ilmapalloja, rintanappeja, liivejä, t-paitoja, takkeja ja pipoja. Tuotteiden hinnat, kuvat ja tilauslomake löytyvät täältä. Samalla sivulla on tietoa myös mm. beach flagien ja roll uppien tilaamisista.

Jos haluat tilata esim. omalla nimelläsi/sloganillasi olevia kampajatuotteita, kuten kyniä, tiskirättejä tai rintanappeja, hintoja voit kysyä mm. näistä:

 • Mainoslahja Team, yhteyshenkilö Jarmo Sinisalo: jarmo.sinisalo (at) mainoslahjateam.fi, puh 050 353 9484
 • Kaksan, yhteyshenkilö Antti Åberg: antti.aberg (at) kaksan.fi, puh 040 512 0370
 • Belentia, yhteyshenkilö Marko Waris: marko (at) belentia.fi, puh 0400 445 431

 

Painotarjouksia

Ehdokkaan omia esitteitä ja mainoksia voi ja kannattaa tilata oman alueen paikallisesta painosta. Puolue teettää julisteita Granolla, mistä voi kysyä hintoja eri tuotteisiin: kati.tuominen (at) grano.fi, puh 040 415 4154 , www.grano.fi.

Painokauppa.fi on tehnyt KD:n tuotteille verkkokaupan vaalituotteiden tilaamisia varten, mm. esitteet, käyntikortit, roll upit, beach flagit: kd.painokauppa.fi. Painokauppa.fi saa verkkokaupan lisäksi yhteyden myös: [email protected] (tai puh 045 346 2970).

Lehtisepät Oy:n (ent. Painotalo Plus Digital) verkkokauppa vaalituotteiden tilaamiseen: kd.ppd.fi. Lisätietoja: [email protected], (puh 044 736 0732).

 

Mainontatarjouksia ja yhteystietoja

Mediatalo Keskisuomalaisella on monipuolisia mainontakeinoja mm. lehti-, netti-, radio-, vaalikone-, esite- ja ulkomainontaan. Koko tarjonta: Eduskuntavaalit2023_Mediatalo Keskisuomalainen_valtakunnallinen_päivitetty. Listätietoja: kim.qvick (at) media.fi, puh 044 020 2008.

Sanoma-konsernilla on paljon eri mainonnan keinoja mm. lehti-, netti-, tv-, radio- ja vaalikonemainontaan. Koko tarjonta: Eduskuntavaalit2023_Sanoma_valtakunnallinen_koko materiaali. Alueelliset yhteyshenkilöt: media.sanoma.fi/vaalimainonta#ota-yhteytta sekä vaalit (at) sanoma.fi.

Pylvästaulumainontaa eri puolilla Suomea tarjoaa mm. Atlas-Media, minkä hinnat löytyy: www.atlasmedia.fi. Tilaukset suoraan ja lisätietoja: sirpa.tammisto (at) atlasmedia.fi, puh 040 527 1007.

Kauppakeskussäiliömainoksia eri puolella Suomea tarjoaa SpotVision, minkä mainospaikat löytyy: www.spotvision.fi/mainospaikat.html. Ota yhteyttä: www.spotvision.fi/yhteystiedot.html.

Meks eli Mediatalo Suomalainen tarjoaa digitaalista ulkomainontaa ympäri Suomen. Tarjolla on digitaalisia jättiscreenejä ja bussimainontaa 35 %:n vaalialennuksella. Lisätietoa ja yhteydenotto: täältä.

Erilaisia ulkomainontapaikkoja ja -hintoja mm. busseihin, led-ulkomainostauluihin yms. kannattaa kysyä oman alueen paikallisilta yrityksiltä.

Ohjeet mainonnasta maantievarsien varsille on ohjeet ELY-keskuksen sivuilla: www.ely-keskus.fi/mainonta-tien-varrella ja www.ely-keskus.fi/vaalimainonta. Traficomin ohje: määräys tienvarsimainonnasta ja -ilmoittelusta.

Suomen Väylät -kartalla näkyy valtion maantiet sinsellä: täällä.

Väyläviraston ohjeet vaalimainosten sijoittamisesta maanteiden varsilla, voimassa toistaiseksi:

9

Järjestöjen infoa ja linkkejä

Näille sivuille keräämme eri järjestöjen, liittojen ja yhteiskumppanien infoja ja vaalitavoitteita ehdokkaille:

 

Nämä tulojärjestyksessä, uudemmat alempana:

Lisätietoja tulevista eduskuntavaaleista:

 • puoluesihteeri: elsi.juupaluoma (at) kd.fi, puh 050 432 5924 tai järjestöpäällikkö mikko.rekimies (at) kd.fi, puh 044 552 5030