Vaali-info ja ilmoituspohjat

1

Näillä sivuilla olevia tietoja voit käyttää hyväksi, kun suunnittelee vaalikampanjaa. Vaalien aikatauluista ja äänestämistä löytyy tietoja: vaalit.fi.

 

KD:n logot ja graafinen ilme

 • Puolueen virallinen nimi: Suomen Kristillisdemokraatit (KD) r.p. – Kristdemokraterna i Finland (KD) r.f.
 • Puolueen virallinen lyhenne: KD, (kd)
 • Yleiskielessä käytetään nimitystä Kristillisdemokraatit tai KD (ei kristilliset)

KD:n logo 2022 (png)

 

 

 

 

KD sydänlogo (png)
KD sydänlogo nega-versio

KD:n graafinen ohjeisto
Logohakemisto

 

3

***

Vaaleista (osa kevään 2023 eduskuntavaaleista)

 

Europarlamenttivaalit pidetään 9.6.2024, johon KD osallistuu vahvalla ehdokaslistalla. Täällä sivulla olevia tietoja voi käyttää vaalikampanjoinnissa ja lisätietoja lisätään tänne sivuille.

Vuonna 2025 aluevaalit ja kuntavaalit pidetään samaan aikaan 13.4.2025. Jos olet kiinnostunut ehdokkuudesta, voit olla yhteydessä oman asuinalueesi KD:n paikallisosastoon/piirijärjrstöön: osastot.kd.fi tai puoluetoimistolla: mikko.rekimies (at) kd.fi (puh 044 552 5030). KD:n sisäiset ehdokkaaksi-lomakkeet avataan maaliskuun 2024 aikana.

Aluevaalien virallinen, paperinen ehdokassuostumuslomake: word: Aluevaalit2025_ehdokassuostumuslomake ja pdf: Aluevaalit2025_ehdokassuostumuslomake

Kuntavaalien virallinen, paperinen ehdokassuostumuslomake: word: Kuntavaalit2025_ehdokassuostumuslomake ja pdf: Kuntavaalit2025_ehdokassuostumuslomake

Aluevaaleista ja kuntavaaleista voi lukea tarkemmin Oikeusministeriön sivuilta: vaalit.fi/vaalit.

Oppaat ja infolinkit

 • Ehdokasopas avuksi kampanjointiin: Ehdokasopas 2023
 • Suosittelemme luettavaksi Vihjeitä viestinnästä -oppaan, josta saat vinkkejä, kun esimerkiksi kirjoitat mielipidekirjoituksia tai teet tiedotteita
 • Sosiaalisen median käyttöön saat hyviä vinkkejä saat some-oppaasta (katso lisää kohdasta Sosiaalinen media vaalityössä)

Ehdokaskoulutukset

Löydät Kampanjoinnin ABC -videosarjan puolueen YouTube-kanavalta sekä kirjallisena:

Osa 1 – Kampanjasuunnitelma ja vaalitiimi | Osa 2 – Kohderyhmä ja viestinnän tyyli | Osa 3 – Mainonnan kanavat | Osa 4 – Facebook-markkinointiOsa 5 – Sisältöideoita kampanjaan

Kampanjasuunnitelmapohjat:

Voit tutustua myös aikaisemmin olleisiin kuntavaalikoulutusten tallenteisiin sekä tallenteisiin Kristillisdemokraattien Facebook-sivulla.

4

Eettiset ohjeet ja ohjelmat

Kaikkien kristillisdemokraattien eri vaalien ehdokkaiden tulee sitoutua puolueen eettisiin sääntöihin sekä puolueen hyväksymään rasismin vastaiseen peruskirjaan.

KD:n periaateohjelma | Kaikki puolueen ja eduskuntaryhmän ohjelmat

 

Vaalikoneet

Tänne sivulle kerätään tietoja vaalikoneista. Moniin vaalikoneisiin on ns. yleinen linkki, mitä kaikki ehdokkaat voivat käyttää. Joihinkin vaalikoneisiin ehdokas saa omaan sähköpostiinsa henkilökohtaisen vastauslinkin suoraan vaalikoneen järjestäjältä.

Huom! Sähköpostit voivat mennä roskapostilaatikkoon tai esim. Gmailissa Tarjoukset-, Ilmoitukset tms. kansioon, riippuen oman sähköpostin asetuksista. Katsothan aina säännöllisesti sähköpostisi roskapostin sekä kaikki muut kansiot. Jos vaalikoneista on mitä tahansa teknistä kysyttävää, tulee olla yhteydessä suoraan kunkin vaalikoneen järjestäjään. Eurovaalien vaalikoneet ehdokkaille:

 • Nuorten vaalikoneen ehdokas voi täyttää: täällä. Vaalikone julkaistaan äänestäjille ma 6.5. mutta vaalikoneeseen voi vastata vielä sen jälkeenkin pe 17.5. asti. Ehdokasnumerot lisätään vaalikoneeseen automaattisesti niiden julkaisemisen jälkeen. Jos kysyttävää tästä vaalikoneesta, yhteys: vaalikone (at) nuorisoala.fi.
 • MTV:n vaalikoneen ehdokas voi täyttää: täällä. Vaalikone julkaistaan äänestäjille huhtikuun loppupuolella. Vaalikoneeseen voi vastata pe 19.4. asti. Ehdokasnumerot lisätään vaalikoneeseen automaattisesti niiden julkaisemisen jälkeen. Jos kysyttävää tästä vaalikoneesta, ehdokastukeen voi olla yhteydessä sivuilla olevan chatin kautta.
 • Ylen vaalikoneen ehdokas voi täyttää: täällä. Mukana on myös yksi kysymys ehdokkaille, johon he vastaavat videolla. Vaalikone julkaistaan äänestäjille pe 10.5. Ehdokasnumerot lisätään vaalikoneeseen automaattisesti niiden julkaisemisen jälkeen. Vaalikoneeseen voi vastata ma 6.5. asti Jos kysyttävää tästä vaalikoneesta, yhteys: jarkko.ryynanen (at) yle.fi
 • Mediakonseri Keskisuomalaisen (paljon eri lehtiä) vaalikoneen ehdokas voi täyttää: täällä. Vaalikone julkaistaan äänestäjille ti 7.5. Vaalikoneeseen voi vastata ma 6.5. asti. Ehdokasnumerot lisätään vaalikoneeseen automaattisesti niiden julkaisemisen jälkeen. Jos kysyttävää tästä vaalikoneesta, yhteys: juho.hamalainen (at) keskisuomalainen.fi
 • Sanoman vaalikoneen henkilökohtainen vastauslinkki on tulut ehdokkaille suoraan Sanomalta ehdokkaan sähköpostiin. Jos kysyttävää tästä vaalikoneesta, yhteys: vaalikone (at) sanoma.fi
 • Iltalehden vaalikoneen henkilökohtainen vastauslinkki on tullut ehdokkaille suoraan Iltalehdeltä ehdokkaan sähköpostiin. Jos kysyttävää tästä vaalikoneesta, yhteys: vaalikone (at) almamedia.fi
 • Ulkopolitistin vaalikoneen henkilökohtainen vastauslinkki on tullut ehdokkaille suoraan heiltä ehdokkaan sähköpostiin. Vaalikoneeseen voi vastata la 4.5. asti Jos kysyttävää tästä vaalikoneesta, yhteys: rosa.kotoaro (at) ulkopolitist.fi

5

Sosiaalinen media vaalityössä

Voit tavoittaa ja olla vuorovaikutuksessa äänestäjien kanssa luontevasti sosiaalisessa mediassa. Ole aktiivinen kohderyhmäsi-/ryhmiesi kannalta tärkeissä some-kanavissa.

KD:n yleisilme

Vaalien välissä on hyvä suunnitella pohjat hyödyntäen Kristillisdemokraattien graafista ohjeistoa. Vaaleihin liittyvässä viestinnässä on kuitenkin hyvä käyttää vaali-ilmeen mukaisia pohjia yhteneväisyyden takia. Kun europarlamenttivaalien vaali-ilme on julkaistu, tulet löytämään pohjat käyttöösi tältä sivulta.

Tee omat some-mainokset Canvalla!

Eurovaaliehdokkaille materiaalit: täällä.

Canva-verkkotyökalulla voit tehdä etenkin some-käyttöön soveltuvia mainoksia ja kuvituksia. Huomioitahan kuitenkin, että Canvalla tehtävät mainokset ovat RBG-väreissä, jotka eivät sovellu suoraan sellaisenaan printtimainontaan, jossa käytetään CMYK-värejä. Konvertoinnissa sävyt voivat muuttua tummemmiksi ja lisäksi voi tulla muita ongelmia. Siksi etenkin lehtitaittotyöt suositellaan tehtäväksi ammattilaistaitto-ohjelmilla ja oikeilla painoasetuksilla.

Löydät valmiita Canva-ilmoituspohjia ja käyttöohjeita täältä.

Presidentinvaali-ilme 2024:

Sari-esite suomeksi ja på svenska | Sari -roll up (sisälle) | Sari -beach flag (ulos)

Facebook kansikuvat:

X (ent. Twitter) kansikuva:

Kansikuvat ladattavissa Dropboxista: täällä

Somekuvia (tallenna kuvatiedosto klikkaamalla kuvan päällä hiiren oikealla)

1080x1080px

1080x1080px

1080x1920px

1080x1920px

Painovalmiit lehti-ilmoitukset (pienet kahden palstan ilmoitukset)

Koko 82×55 (pdf)

Koko 84×50 (pdf)

Koko 99×42 (pdf)

 

 

 

Autotarrat, kuvalla olevat 680x200mm, ilman kuvaa olevat 370x120mm:

 

Painotiedostot ladattavissa Dropboxissa: täällä

 

Tarra

Eri painotiedostot: Essayah_tekstiilitarra70mm-3mmBleed | Essayah_tekstiilitarra70mm-CutContour | Essayah_tekstiilitarra70mm-NoBleed

 

 

 

Tukitiimikehys (some)

Tukitiimikehyksen omaan some-profiilikuvaasi voit lisätä osoitteessa: twb.nz/pressayah

 

 

 

 

 

 

 

Juliste, painotiedosto: täällä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eduskuntavaali-ilme 2023:

Vaali-ilmeen mukaisia materiaaleja käytettäväksi sosiaalisessa mediassa sekä pohjiksi Indesign-taitto-ohjelmalla tehtäviksi lehti-ilmoituksiksi voit ladata Dropboxista täältä tai pohjat Canvassa täältä (erityisesti someen).

Ehdokas- ja tukitiimikehyksen voit lisätä somen profiilikuvaasi osoitteessa: https://www.twibbonize.com/eduskuntavaalit

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aihetunnisteet: #JärjenÄäni | #kdpuolue

***

6

Esitteet ja ilmoituspohjat

125x180mm:

Yhteislehtimainoksen 1/4 tabloid-sivua pdf-mallit (kolme eri mallivaihtoehtoa): Tästä

82x55mm:

Pienen yksittäisehdokasilmoituksen 82×55 pdf-mallit (viisi eri mallivaihtoehtoa): Tästä

Yleisesitteen pohja:

 

Ehdokkaan kaksipuoleinen esitemalli -> osoitteesta kd.fi/canva (3 eri väripohjaa)

 

Ehdokkaan ulkojulistemallit:

 

=> LATAA EDUSKUNTAVAALIEN ADOBE INDESIGN-ZIP-PAKETIT ILMOITUSMALLEISTA DROPBOXISTA

HUOM. Grano on tehnyt KD:n ehdokkaiden yhteisilmoituksia ja -esitteitä varten sekä yhden ehdokkaan pieniä lehti-ilmoituksia ja ulkojulisteita varten ilmoitusmallit, joiden mukaisia taittotöitä ja painatusta voi tilata heiltä. Heiltä voi tilata graafista suunnittelua tuntityönä omien toiveiden ja layoutien mukaan. -> Tässä kaksisivuinen tilauslomake Granon tarjoamille palveluille. Jos haluat tilata palveluja, täytä lomake, tallenna se koneellesi ja lähetä sähköpostitse osoitteella [email protected], p. 040 415 4154.

Vaihtoehto on, että joku muu graafisen alan palveluntuottaja taittaa yleisilmeen mukaisia ilmoitusaineistoja. Adobe Indesign -pohjat ovat ladattavissa zip-paketteina Dropbox-linkeistä.

 

KD:n yleiset ilmoituspohjat logoväreillä:

Lataa taittoavuksi InDesign-zip-paketit ilmoitusmalleista ml. fontit: Dropbox-hakemistosta

Ilmoituspohja yhdelle – koko 82x55mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilmoituspohjat yhdelle – koko 99x42mm

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilmoituspohjat kolmelle – koko 82x88mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilmoituspohjat kolmelle – koko 125x55mm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*** AIEMPIEN VAALIEN MALLEJA

Ilmoitusten ja esitteen mallit alla png- ja pdf-muodossa katsottavaksi:

KD Ehdokasesite 1 ehdokas
KD_Lehtimainospohja 99×42 mm
KD_Lehtimainospohja 125×180 mm
KD_Lehtimainospohja 254×180 mm

KD:n kuntavaalien 2021 graafisia aineistoja dropboxista
(vanhoin graafisin ohjein ja logoilla!)

KuntavaalienmIndesign-tiedostopaketit (suomi, ruotsi, englanti) zip-muodossa dropboxissa

KD_Kuntavaalit_2021_Yleisesite suomeksi
KD_Kuntavaalit_2021_Yleisesite svenska
MunicipalElections_ChristianDemocrat_English2021
Vaaliesite Russian_FINAL

 

Graafista taittotyötä tarjoavat mm.:

 • Susanna Sinivirta SiniSusa Oy, Y-tunnus 3178788-9, Helsinki
  Yhteys: [email protected], www.sinisusa.com
 • Mainostoimisto Trelin Oy, www.trelin.fi tai p. 044 502 1000, Ylivieska. Aineistot kulkee nopeasti s-postilla eli tekijä/asiakas voi olla missä päin Suomea tahansa.

8

KD:n omia tuotteita sekä paino- ja ulkomainontatietoja

Voit tilata KD:n logolla ja grafiikalla olevia takkeja, t-paitoja, liivejä, pipoja, kyniä, karkkeja, kyniä, kahvimukeja, keittiöliinoja, heijastimia ja ilmapalloja. Tuotteiden hinnat, kuvat ja tilauslomake löytyvät kohdasta Tuotetilaukset täältä. Samalla sivulla on tietoa myös mm. beach flagien ja roll uppien tilaamisista.

Jos haluat tilata esim. omalla nimelläsi/sloganillasi olevia kampajatuotteita, kuten kyniä, tiskirättejä tai rintanappeja, hintoja voit kysyä mm. näistä:

 • Mainoslahja Team, yhteyshenkilö Jarmo Sinisalo: jarmo.sinisalo (at) mainoslahjateam.fi, puh 050 353 9484
 • Kaksan, yhteyshenkilö Antti Åberg: antti.aberg (at) kaksan.fi, puh 040 512 0370
 • Belentia, yhteyshenkilö Marko Waris: marko (at) belentia.fi, puh 0400 445 431

 

Painotarjouksia

Ehdokkaan omia esitteitä ja mainoksia voi ja kannattaa tilata oman alueen paikallisesta painosta. Puolue teettää julisteita Granolla, mistä voi kysyä hintoja eri tuotteisiin: kati.tuominen (at) grano.fi, (puh 040 415 4154), www.grano.fi.

Painokauppa.fi on tehnyt KD:n tuotteille verkkokaupan vaalituotteiden tilaamisia varten, mm. esitteet, käyntikortit, roll upit, beach flagit: kd.painokauppa.fi. Painokauppa.fi saa verkkokaupan lisäksi yhteyden myös: [email protected] (puh 045 346 2970).

Lehtisepät Oy:n (ent. Painotalo Plus Digital) verkkokauppa vaalituotteiden tilaamiseen: kd.ppd.fi. Lisätietoja: [email protected], (puh 044 736 0732).

 

Mainontatarjouksia ja yhteystietoja

Mediatalo Keskisuomalaisella on monipuolisia mainontakeinoja mm. lehti-, netti-, radio-, vaalikone-, esite- ja ulkomainontaan. Koko tarjonta oli eduskuntavaaleissa: Eduskuntavaalit2023_Mediatalo Keskisuomalainen_valtakunnallinen_päivitetty. Listätietoja: kim.qvick (at) media.fi, puh 044 020 2008.

Sanoma-konsernilla on paljon eri mainonnan keinoja mm. lehti-, netti-, tv-, radio- ja vaalikonemainontaan. Koko tarjonta oli eduskuntavaaleissa: Eduskuntavaalit2023_Sanoma_valtakunnallinen_koko materiaali. Alueelliset yhteyshenkilöt: media.sanoma.fi/vaalimainonta#ota-yhteytta sekä vaalit (at) sanoma.fi.

Pylvästaulumainontaa eri puolilla Suomea tarjoaa mm. Atlas-Media, minkä hinnat löytyy: www.atlasmedia.fi. Tilaukset suoraan ja lisätietoja: sirpa.tammisto (at) atlasmedia.fi, puh 040 527 1007.

Kauppakeskussäiliömainoksia eri puolella Suomea tarjoaa SpotVision, minkä mainospaikat löytyy: www.spotvision.fi/mainospaikat.html. Ota yhteyttä: www.spotvision.fi/yhteystiedot.html.

Meks eli Mediatalo Suomalainen tarjoaa digitaalista ulkomainontaa ympäri Suomen. Tarjolla on digitaalisia jättiscreenejä ja bussimainontaa 35 %:n vaalialennuksella. Lisätietoa ja yhteydenotto: täältä.

Erilaisia ulkomainontapaikkoja ja -hintoja mm. busseihin, led-ulkomainostauluihin yms. kannattaa kysyä oman alueen paikallisilta yrityksiltä.

Ohjeet mainonnasta maantievarsien varsille on ohjeet ELY-keskuksen sivuilla: www.ely-keskus.fi/mainonta-tien-varrella ja www.ely-keskus.fi/vaalimainonta. Traficomin ohje: määräys tienvarsimainonnasta ja -ilmoittelusta.

Väyläviraston ohjeet vaalimainosten sijoittamisesta maanteiden varsilla, voimassa toistaiseksi:

9

Järjestöjen infoja ja linkkejä

Näille sivuille keräämme eri järjestöjen, liittojen ja yhteiskumppanien infoja ja vaalitavoitteita ehdokkaille (tulojärjestyksessä):

-> ehdokas voi liittyä lapsen oikeuksien puolustajaksi: www.childrightsmanifesto.eu

-> ehdokas voi allekirjoittaa kampanjan sitoumuksen: protectourwinters.fi/eu-vaalit/#lupaus

-> ehdokas voi tehdä sitoumuksen tasa-arvon ja naistenoikeuksien edistämisen puolesta: täällä

 

 

 

 

 

 

K-ryhmän linjaus vaalikampanjointiin europarlamenttivaaleissa 2024:

Vaalivuosina puolueille ja ehdokkaille pyritään antamaan tasapuolisesti mahdollisuus järjestää vaalitilaisuuksia K-ryhmän kauppojen piha-alueilla ja aulatiloissa. Ehdokkaan tulee aina pyytää lupa kampanjointiin paikalliselta K-kauppiaalta ja K-Citymarketeissa tavaratalopäälliköltä, ja aina kampanjointi ei ole mahdollista.

 

Lisätietoja tulevista vaaleista:

 • Oikeusministeriön sivuilta: vaalit.fi
 • puoluesihteeri mikko.rekimies (at) kd.fi, puh 044 552 5030