Östman: Jakt på vitkindad gås borde tillåtas

27.5.2020 klo 11:00 Nyheter

Jakt på vitkindad gås för att förhindra förstörelse bör tillåtas, kräver riksdagsledamöterna Sari Essayah och Peter Östman.

– Skadorna som har orsakats av vitkindad gås är redan tusentals hektar i år och ersättningen för jordbrukare är försumbar i förhållande till förlusterna.

Den vitkindade gåsen är skyddad av EU:s fågeldirektiv och den så kallade Bernfördraget. Under förra hösten observerades emellertid cirka 33 700 vitkindade gäss i Finland. Antalet har vuxit med cirka tio procent per år.

– I Estland och Sverige, som också har undertecknat Bernavtalet, är det tillåtet att jaga vitkindade gäss i fälten för att förhindra grödskador och begränsad jakt har också ägt rum i till exempel parker och golfbanor. Detsamma kan göras i Finland, föreslår Essayah och Östman.