Essayah fortsätter som ordförande för KD – Östman, Tuomela ja Aalto som vice ordförande

27.8.2021 klo 21:09 Nyheter

Kristdemokraternas partikongress, som ordnades på distans, valde enhälligt riksdagsledamot Sari Essayah, 54, från Lapinlahti att fortsätta som ordförande för KD under de kommande två åren. Istället kom det in nya namn som vice ordförande

Riksdagsledamot Peter Östman, 59, från Vasa valkrets, fortsätter som partiets första vice ordförande. Han har varit riksdagsledamot sedan 2011 och fungerar även som ordförande i Larsmo kommunfullmäktige. Östman har entreprenörsbakgrund.

Tiina Tuomela, 61, arbetar som barnläkare, valdes som andra vice ordföranden. Tuomela är kommunfullmäktige i Vanda och fungerar som ordförande för Kristdemokratiska kvinnoorganisationen. Hon har tidigare fungerat som vice ordföranden under mandatperioden 2017–2019.

Pirkka Aalto, 52, kommunfullmäktige från Kemijärvi och lärare i biologi och geografi, valdes som tredje vice ordföranden i partiledningen. Aalto har varit fungerat i Kristdemokraterna och olika naturorganisationer under flera år.

Av kongressdeltagarna röstade 428 delegater i valet. Kandidaterna för vice ordförandeskap fick följande antal röster:

Pirkka Aalto, Kemijärvi, 193 röster
Ville Auvinen, Åbo, 75 röster
Elie El-Khouri, Helsingfors, 31 röster
Ville Heikkilä, Teuva, 63 röster
Juho Leppänen, Tammerfors, 178 röster
Martin Stenberg, Tavastehus, 33 röster
Tiina Tuomela, Vanda, 214 röster
Peter Östman, Larsmo, 303 röster