KD puoluehallitus: Hallituksen lopetettava lapsiperheiden kurittaminen – kehysriihessä tasattava vanhemmuuden kustannukset

2.4.2016 klo 11:49 Kannanotot

Kristillisdemokraattien puoluehallitus vaatii, että hallitus pitää kehysriihessä kiinni lupauksestaan toteuttaa vanhemmuuden kustannusten tasaaminen,  eikä leikkaa enää lisää lapsilta eikä perheiltä. Kristillisdemokraatit vaativat tehokasta ja tavoitteellista perhe- ja väestöpolitiikkaa, jossa päämääränä on kasvattaa syntyvien ikäluokkien kokoa ja lisätä perheiden hyvinvointia.

Työmarkkinaosapuolet eivät odotuksista huolimatta pystyneet sisällyttämään vanhemmuuden kustannusten jakamista yhteiskuntasopimukseensa, joten hallituksen tulee käyttää sille kuuluvaa valtaa, jotta kauan kaivattu uudistus toteutuu. Naisvaltaisten alojen pienyrityksille kuten kampaamoille ja hoivayrityksille kustannusten tasaaminen rohkaisee työllistämään ja helpottaa yritysten kannattavuutta ja kasvua.  Vanhemmuuden kustannusten tasaaminen parantaa nuorten naisten työmarkkina-asemaa ja luo lapsimyönteisyyttä koko yhteiskuntaan. Syntyvät ikäluokat ovat jo vuosikymmeniä olleet liian pieniä. Väestörakenteen pitkäaikainen vinouma on lisännyt maassamme niin kutsuttua kestävyysvajetta. Viimeistään nyt on aika herätä perhe- ja väestöpolitiikan merkitykseen.

Hallitus on kuitenkin alkutaipaleensa ajan tehnyt varsin lapsikielteistä politiikkaa. Se on omilla aktiivisilla toimillaan viestittänyt, ettei se tahdo lisää lapsia tähän yhteiskuntaan. Hallitus on lakkauttanut kokonaan lapsilisien indeksikorotukset, päivähoitomaksuihin on suunnitteilla rajut korotukset ja iltapäiväkerhojen maksut on tuplattu. Perusopetuksen luokkakokoja ja päiväkotien ryhmiä on kasvatettu. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen 30 prosentin korotukset kirpaisevat lapsiperheiden kukkarossa, kun muun muassa lapsiperheiden jaksamista tukevan kotipalvelun hinnat karkaavat monen käsistä.

Lapsilisien verotus ja lapsilukuun sidotun maksutason porrastuksen purkaminen ovat julkisuudessa olleiden tietojen mukaan myös nousemassa esille hallituksen kehysriihessä. Molemmat leikkaukset on torjuttava; lapsiperheiden verotusta ei pidä kiristää suhteessa lapsettomiin eikä monilapsisten perheiden taloudellista tilannetta pidä heikentää. Köyhyys koettelee jo nyt eniten monilapsisia ja yksinhuoltajaperheitä.