Helsingin Kristillisdemokraatit ottavat kantaa suurmoskeijahankkeeseen

3.5.2016 klo 15:17 Kannanotot

Eilen 2.5. kokoontuneen KD Helsingin piirin kevätkokouksen osallistujat keskustelivat mm. suurmoskeijan rakentamisesta Helsinkiin. Hanke on ollut esillä myös kaupunginvaltuustossa.  Hankkeen kannattajaryhmä on vieraillut valtuustoryhmissä kertomassa islamilaisen kulttuurikeskuksen – ja suurmoskeijan tarpeesta Helsingissä. Tarkoitus on suunnitelmien mukaan rakentaa keskus, mikä olisi avoin kaikille muslimeille ja myös suomalaisille mahdollisuutena tutustua islamilaiseen kulttuuriin ja uskontoon. Helsingissä arvioidaan olevan 70 000 sunni- ja 10 000 shiiamuslimia.

 

Helsingin Sanomat on 10.1.2016 julkaissut artikkelin suurmoskeijahankkeesta. Siinä todetaan, että Moskeijarahojen kytkeytyminen Bahrainiin ja sen suuriin naapurimaihin on herättänyt epäluuloa Suomessa shiiavähemmistössä. Rahoituskanavat ovat samankaltaisia ja toimivat samoin kuin ne rahalähteet, joista terroristijärjestöt ovat ammentaneet. Siksi kytkökset arveluttavat myös Suomen viranomaisia.

 

Pääkaupunkiseudun muslimiyhteisöillä on monta kymmentä uskonnonharjoituspaikkaa, joista Helsingissä on 21. Kuten monet muslimit ovat julkisuudessa tuoneet esille, ei ole mahdollista rakentaa eri uskontosuuntia ja etnistä taustaa edustavien muslimien yhteistä, maltillista islamia edustavaa suurmoskeijaa. Merkittävä osa Suomeen muuttavista muslimeista tulee konfliktialueilta pakolaisina ja turvapaikanhakijoina. Heidän on tarkoitus palata kotimaahansa, kun olot siellä rauhoittuvat.  Suurmoskeijan rakennushanke uhkaa lisätä muslimiryhmien välisiä jännitteitä, vaikka monet heistä ovat tulleet Suomeen nimenomaan jännitteitä pakoon.

 

Helsingin kristillisdemokraattien kanta on, että kaupungin ei tule osoittaa tonttia eikä tehdä kaavamuutoksia suurmoskeijaa varten. Helsingin kaupungin tulee sen sijaan keskittyä kaavoituksessa siihen, että Helsinkiin rakennetaan kohtuuhintaisia asuntoja.

 

Kristillisdemokraateilla on uusi maahanmuuttopolitiikkaan liittyvä ohjelma. Siinä tuodaan esille, että maahan tuleville muslimeille on taattava todellinen uskonnonvapaus. Siihen sisältyy oikeus elää vapaana uskontokuntien välisistä jännitteistä sekä oikeus vapaasti vaihtaa uskontoaan ilman väkivallan pelkoa.

 

KD:n maahanmuuttopoliittinen ohjelma löytyy: https://www.kd.fi/politiikka/ohjelmat/uusi-maahanmuuttopoliittinen-ohjelma/

 

Helsingin piirin kevätkokous 2.5.2015

(kuvassa piirin puheenjohtaja Tuulikki Tepora)