KD Nuoret: Sotaveteraaneille yhtäläiset oikeudet

27.4.2016 klo 15:14 Kannanotot

Tänään 27.4. vietetään Suomessa kansallista veteraanipäivää. Vuosikymmenten saatossa arvostus veteraaneja kohtaan on noussut, ja heidän tekojaan ja tahtoaan puolustaa isänmaatamme kunnioitetaan syvästi. Juhlapuheissa veteraanit ovatkin saaneet ansaitsemaansa huomiota. Silti käytännön tasolla veteraanien etuuksissa on vielä paljon tehtävää, Suomen Kristillisdemokraattiset (KD) Nuoret toteaa.

”Suomessa on iso joukko veteraaneja, joilla ei ole säännöllistä vuosittaista kuntoutusta tai mahdollisuutta saada kotona selviytymistä tukevia palveluita”, KD Nuorten puheenjohtaja Remo Ronkainen valaisee. Valtion talousarviossa varoja oli sotainvalidia kohti 30 000 euroa, mutta sotaveteraania kohti vain 2000 euroa. Ero on noin 15-kertainen. ”On myös kiistanalaista, miksi tietyn sotainvaliditeetin omaavat jäävät ilman kotiin vietäviä, veloituksettomia avopalveluita”, Ronkainen kritisoi.

Iän karttuessa vaivat ovat lisääntyneet ja pienemmänkin sotainvaliditeetin omaavat tarvitsevat päivittäistä apua. Yli puolet veteraaneista on pienituloisia eli heidän eläkkeensä on kuukaudessa seitsemästäsadasta tuhanteen euroon. Lääkekulujen nousu, apuvälineiden hankinta tai liikkumista helpottavien kodin kunnostusten tarve horjuttaa pienituloisen veteraanin arkea.

”Sotiemme veteraanien joukko pienenee päivittäin lähes parillakymmenellä henkilöillä”, Ronkainen muistuttaa. ”Nyt olisi aika tarjota kaikille sotiemme veteraaneille riittävät palvelut ja ilmainen kuntoutushoito”, hän vaatii. ”Juhlimme ensi vuonna 100-vuotiasta itsenäistä Suomea. Olisi itsenäisen Suomen arvojen mukaista osoittaa käytännöllistä kunnioitusta sotiemme veteraaneille näin tekemällä.”

 

kuvassa KD Nuorten puheenjohtaja Remo Ronkainen