Essayah: Maakuntavaaleja siirrettävä, ajankohta rikkoo Euroopan neuvoston suosituksia

20.5.2017 klo 17:13 Uutiset

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah esitti maakuntavaalien ajankohdan siirtämistä, koska vaaleja koskevien lakien valmistuminen ei täytä edes Euroopan neuvoston suosituksia. Essayah puhui Kristillisdemokraattien puoluevaltuuston kokouksessa
lauantaina Kouvolassa.

– Maakuntavaaleja koskevien lakien käsittely on eduskunnassa levällään, samoin kuin sote-uudistuksen. Euroopan neuvosto suosittaa, että vaaleja koskevan lainsäädännön tulisi olla valmiina vuotta ennen vaaliajankohtaa. Ensimmäiset maakuntavaalit on tarkoitus järjestää 28.1.2018 presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä, joten ollaan pahasti myöhässä. Vaalirahoituslain mukainen vaaliaika alkaa 6 kuukautta ennen vaaleja, mutta onko meillä lainsäädäntöäkään silloin, ihmetteli Essayah puoluevaltuustolle.

– Lisäksi koko esitykseen sisältyy hallituksen sisäinen riski, koska se on koplannut maakunta- ja sote-uudistuksen. Uskalletaanko maakuntalakeja hyväksyä, kun sote-uudistuksen kanssa ollaan vielä enemmän myöhässä. Järkevintä olisi tässä tilanteessa antaa eduskunnan tehdä lainsäädäntötyönsä rauhassa ja siirtää maakuntavaalien ajankohtaa tarvittaessa jopa eduskuntavaalien yhteyteen. Nyt aloittava maakuntahallinto toimisi sinne saakka ns. siirtymäajanhallintona, vetosi Essayah hallitukseen.
Lisätietoja:

Sari Essayah
Puolueen puheenjohtaja, kansanedustaja
0400 252 999