KD: Tuulivoiman kiinteistöverot ohjattava kunnille

20.5.2017 klo 17:07 Uutiset

Kristillisdemokraattien puoluevaltuusto otti Kouvolassa 20.5. kantaa tuulivoimaan.

Tuulivoima on energiamuotona puhdas ja luontoa kunnioittava tapa turvata energiansaantia. Suomen kunnissa onkin kaavoitettu aktiivisesti alueita tuulivoimatarkoituksiin. Kuitenkaan kuntien rahalliset hyödyt eivät ole merkittäviä.

Lain mukaan suurimpiin tuulivoimaloihin voidaan soveltaa yleistä kiinteistöveroprosenttia korkeampaa voimalaitosten veroprosenttia. Ottaen huomioon tuulivoimarakentamisen volyymin ja siitä aiheutuvan taloudellisen hyödyn rakentajilleen on kysyttävä, miksi erilaisia energiatuotantomuotoja kohdellaan eri tavoin?

Kristillisdemokraattien puoluevaltuusto ehdottaa, että jatkossa korkeampaa voimalaitosten kiinteistöveroprosenttia voisi soveltaa myös nykyistä pienempiin tuulivoimalaitoksiin, kuten sitä sovelletaan kaikkiin muihinkin voimalaitoksiin. Tämä olisi kädenojennus niille kunnille, jotka ovat kaavoittaneet alueitaan tuulivoimarakentamisen tarpeisiin.