Östman: Vaalien siirtäminen viisasta – Sote vaatii nyt huolellista valmistelua

5.7.2017 klo 14:19 Uutiset

– Maakuntavaalien siirtäminen on viisasta, sillä sote-lakiesityksiin tehtävät muutokset on valmisteltava nyt huolella, sanoo Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman.

Östman kommentoi hallituksen keskiviikkoista päätöstä siirtää maakuntavaalit tammikuulta myöhempään, vielä määrittelemättömään ajankohtaan.

– Kristillisdemokraatit ovat toistuvasti vaatineet vaalien siirtämistä, sillä uudistuksen perustuslailliset ongelmat olivat jo ennalta nähtävissä asiantuntijalausunnoissa. On tärkeää, että uudistus valmistellaan huolella, sillä kyse on ihmisten hyvinvointiin, henkeen ja terveyteen vaikuttavista palveluista. Niissä ei ole varaa tehdä vakavia virheitä, Östman muistuttaa.

KD eduskuntaryhmän näkemyksen mukaan sote-uudistus pitää viimeistellä parlamentaarisesti ja asiantuntijoita tarkasti kuunnellen. Mahdollisiin tuleviin maakuntavaaleihin on oltava riittävä varautumisaika.

– Maakuntalakien on hyvä olla valmiina viimeistään puolisen vuotta ennen vaaleja. Kyseessä ovat vaalit, jotka ovat ensimmäiset laatuaan. Siksi on erityisen tärkeää, että niihin valmistautumiseen varataan riittävästi aikaa, Östman sanoo.