Östman: Kehä III ulkopuolellakin on elämää

29.8.2017 klo 14:19 Uutiset

KD eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman toivoo, että hallitus huomioisi paremmin koko maan edun tehdessään liikennepoliittisia päätöksiä. Eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Oulussa puhunut Östman muistutti, että päätökset mm. työmatkavähennyksistä, joukkoliikennetuista tai vaikkapa ajoneuvo- ja polttoaineverosta tulee tehdä koko maan etu huomioiden.

Olisi toivottavaa, että hallitus ymmärtäisi, että myös Kehä III ulkopuolella on elämää, ihmisiä ja yrityksiä.

Yksi kiireellinen liikennehanke on Östmanin mukaan Iisalmi-Ylivieska-radan sähköistäminen. Radan kuntoon laittaminen palvelisi erityisesti metsäteollisuutta, jossa on viime vuosina tehty suuria investointeja. Radan sähköistäminen parantaisi rautatieliikenteestä riippuvaisten yritysten kilpailukykyä koko Pohjois-Suomessa.

Puheessa nousi esille myös alakohtainen työvoimapula, mikä koettelee erityisesti rannikkoseutua. Esimerkkeinä Östman nosti ICT-alan ja veneteollisuuden. Näille aloille tarvitaan lisää osaajia erityisesti Pohjois-Pohjanmaalla. Östmanin mukaan ammattikoulutuksen ja korkeakoulutuksen koulutuspaikkoja tulee lisätä ja kohdentaa paremmin, työvoimapulasta kärsivät alat tulee tehdä tunnetuksi ja työvoiman liikkuvuutta tulee parantaa.

Östman moitti hallituspuolueita paikallisen sopimisen unohtamisesta.

Paikallinen sopiminen olisi ollut monelle työnantajalle monin verroin tärkeämpi kuin työmarkkinajärjestöjen sopima kilpailukykysopimus.

Östmanin mukaan työaikalaki mahdollistaa työntekijöiden valitseman luottamusvaltuutetun käydä neuvotteluita, kun työpaikoilla sovitaan säännöllisen työajan järjestelyistä. Tämä oikeus tulisi laajentaa kaikkiin työaikoja koskeviin kysymyksiin.

Lue koko puhe täältä