Essayah: Lapsivähennystä ei saa poistaa

29.8.2017 klo 14:30 Uutiset

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah odottaa hallitukselta panostuksia työllisyyteen, yrittäjyyden tukemiseen, lapsiperheiden tilanteen helpottamiseen sekä sisäisen turvallisuuden vahvistamiseen. Eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Oulussa pitämässään katsauksessa Essayah muistutti, ettei työllisyys parane itsestään.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä on tällä kaudella toistuvasti esittänyt lisäpanostuksia mm. starttirahoihin, työllistämistukiin ja muuntokoulutukseen.

Työllisyyspanostusten lisäksi budjettiriihessä tulee huomioida lapsiperheet. Tämän vuoden lopussa päättyvä lapsivähennystä tarvitaan Essayahin mukaan jatkossakin.

Lapsivähennysjärjestelmää ei saa poistaa vaan sitä tulee päinvastoin laajentaa ja kehittää. Vaadimme, että hallitus jatkaa lapsivähennystä, kun se kokoontuu neuvottelemaan ensi vuoden talousarviosta.

Taapero-bonus lapsiperheille

Kristillisdemokraatit toivat keväällä oman mallinsa perhevapaa-järjestelmän uudistamiseksi.

Meidän Taapero-bonukseksi nimetty mallimme helpottaisi suuresti lapsiperheiden mahdollisuuksia järjestää pienten lasten hoito juuri omalle perheelle sopivalla tavalla.

Puheenjohtaja Essayah nosti puheessaan esille myös vanhuspalvelut. Hänen mukaansa vanhusten sosiaalipalvelut ovat jäänet liian vähälle huomiolle sote-uudistuksen valmistelussa.
Haluamme kartoittaa laajamittaisen palvelusetelijärjestelmän käyttöönottoa, jonka turvin ikäihmiset voisivat hankkia tarvitsemiaan palveluita.

Turvapaikka- ja palautuspolitiikkaa tulee uudistaa

Sisäinen turvallisuus ja maahanmuutto nousivat vahvasti esille. Essayahin mukaan turvapaikka- ja palautuspolitiikkaa tulee uudistaa ja tehostaa. Samalla on varmistuttava riittävän ja pätevän henkilöstön kautta mm. turvapaikkahaastatteluiden ja –perusteiden tutkinnan laadusta ja oikeusvarmuudesta. Kristillisdemokraatit haluavat lisätä maahanmuuton hallittavuutta myös vahvistamalla EU:n ulkorajavalvontaa.

Essayahin mielestä hallituksen päätös leikata rajusti kehitysyhteistyöstä aikana, jolloin apua tarvittaisiin juuri katastrofialueille ja turvapaikanhakijoiden lähtömaihin oli väärä. Hallituksen ponnettomuus EU-yhteistyössä sai samoin moitteita.

Hallitus antoi EU-komissiolle tuen turvapaikanhakijoiden sisäisille siirroille jäsenmaiden kesken, joka on edelleen kiihdyttänyt ihmissalakuljetusta Välimerellä ja sen ympäristössä entisestään.

Kristillisdemokraatit esittävät sen sijaan kiintiöpakolaisten määrän palauttamista viime kauden tasolle.

Lue koko puhe täältä