KD Nuorten aloite: Huumausainetestit pakollisiksi ammattikuskeille

14.9.2017 klo 18:25 Uutiset

Puoluekokous hyväksyi yksimielisesti KD Nuorten aloitteen: Huumausainetestit pakollisiksi ammattikuskeille

Tiedostaen:

●        Huumausaineiden käyttö on kaikkialla Euroopassa kasvussa, Suomi on kärkimaita etenkin amfetamiinin käytössä.

●        Nykyään työnantajalla on oikeus ja mahdollisuus vaatia huumausainetestausta uudelta työntekijältä.

 

Tunnustaen:

●        Saataville tulee jatkuvasti uusia muuntohuumeita.

●        Huumeiden käyttäjien joukko on hyvin moninainen eikä käyttö näy kaikista aina päällepäin. Käyttö myös aloitetaan yhä nuorempana.

●        Huumekuskien määrä on noussut räjähdysmäisesti viime vuosina, mutta heistä kiinni jää poliisin arvion mukaan vain 5-10 %.

●        Rattijuopumusten määrä on ollut vähentymään päin, mutta kuskit näyttävät siirtyneen huumeisiin, koska ne eivät näy normaalissa puhallustestissä.

●        Poliisien tutkimuspyynnöistä rattijuopumuksesta epäillyille huumaus- ja lääkeainetestausten määrä ylitti alkoholitestausten määrät ensimmäistä kertaa viime vuonna (2016).

 

Esittää:

●        Ammattiautoilijoita palkattaessa kaikkiin kuljetusalan tehtäviin, myös harjoitteluun, huumausainetestit on oltava pakollisia.

●        Työnantajalla on oltava nykyistä matalampi kynnys oikeuteen vaatia työntekijän huumausaineiden käytön testausta. Työnantajan on huolehdittava esimiehille tarjottavasta koulutuksesta huumausaineiden käytön vaikutuksista.

●        Poliisin on saatava nykyistä enemmän resursseja valvoa päihteiden käyttöä liikenteessä, myös ammattikuskien osalta.

 

Kuvassa (vasemmalta): KD Nuorten 2. varapj Nelli-Maria Sarasmaa, 1. varapj Milka Taivassalo, pääsihteeri Linda-Riina Paavilainen sekä KD Nuorten pj Jiska Gröhn