Östman: Kotitalouksien sijoitussäästötilit myös Suomeen

22.9.2017 klo 11:12 Uutiset

Kansanedustaja Peter Östman (kd.) esittää Ruotsin mallin mukaisten sijoitussäästötilien käyttöönottoa Suomessa. Sijoitussäästötilit mahdollistaisivat varsinkin piensijoittajille monipuolisen ja ketterän säästämisen aloittamisen. Uusi säästömuoto tekisi erityisesti verotuksesta paremmin ennakoitavaa piensijoittajille. Lisäksi tililtä voisi nostaa rahaa koska vain, eikä säästäminen olisi sidottu eläköitymiseen.

– Tällä hetkellä monet suomalaiset säilyttävät ylimääräisiä varojaan pankkitileillä. Kotitalouksien kannustaminen säästämiseen ja sijoittamiseen hyödyttää yksityishenkilöiden lisäksi koko yhteiskuntaa ja johtaa pidemmällä aikavälillä myös verotuottojen kasvuun.

– Osakesäästämisestä on tehty vaikeaa ja usein epäkannattavaa. Tavallisen piensijoittajan osakesäästämistä verotetaan huomattavasti raskaammin kuin sijoitusrahastoja ja muita sijoitustuotteita. Piensijoittajien kohtelu ei ole tällä hetkellä yhdenvertaista suursijoittajien kanssa, joilla on paremmat mahdollisuudet varallisuutensa hoitoon.

Ruotsissa piensijoittajilla on jo viisi vuotta ollut mahdollisuus sijoittaa investeringssparkonto-tilin kautta. Tällaisella sijoitussäästö-tilillä olevien yksittäisten sijoitusten myynnin yhteydessä maksettavan pääomaveron sijaan, maksetaan vuosittain pääomaveroa keskimääräisen tilillä olevan pääoman laskennallisesta tuotosta.

Kansanedustaja Östman jätti torstaina hallituksella aiheesta toimenpidealoitteen yhdessä muiden KD eduskuntaryhmän kansanedustajien kanssa.