Essayah: Talouden suuret kysymykset jäivät hallitukselta ratkaisematta

17.4.2018 klo 15:13 Uutiset

Sari Essayah (kd.) pitää hallituksen kehysriihessä tekemiä päätöksiä osittain oikeansuuntaisina. Kristillisdemokraattien ryhmäpuheen pitänyt Essayah luonnehti kuitenkin lopputulosta näpertelyksi ja vanhojen virheiden paikkaamiseksi.

Talouden suuret kysymykset, kuten sote-uudistuksen vaikutusarviot, sotu-uudistuksen vireille pano ja työmarkkinoiden kokonaisremontti ovat yhä joko täysiä arvoituksia tai sitten ne jätettiin kylmästi seuraaville hallituksille.

KD eduskuntaryhmä kiitteli hallitusta heräämisestä alhaisen syntyvyyden tuomiin haasteisiin. Essayah kuitenkin muistutti hallitusta kauden aikana tehdyistä runsaista leikkauksista, jotka ovat iskeneet nimenomaan lapsiperheisiin.

 Syntyvyys ei lähde nousuun sillä, että ensin leikataan ja heikennetään ihmisten uskoa tulevaisuuteen ja sitten vuosi ennen vaaleja hieman paikkaillaan.

KD olisi toivonut hallitukselta panostuksia takuu- ja kansaneläkkeen varassa elävien toimeentulon parantamiseen. KD eduskuntaryhmä olisi myös toivonut hallitukselta toimia myös paikallisen sopimisen edistämiseksi. Sen sijaan Essayah piti hallituksen päätöstä pienimmän vanhempainpäivärahan korotuksesta hyvänä.

Kehysriihessä hallitus päätti toteuttaa KD:n pitkäaikaisen tavoitteen vanhempainpäivärahan korottamisesta vähimmäispäivärahan tasolle. Kristillisdemokraattien mielestä vanhemmuutta ja lastenhoitoa tulee tukea siinä missä työtöntäkin.

Lue koko ryhmäpuheenvuoro täällä.