Östman Israel-juhlaseminaarissa: Yksipuolinen uutisointi ruokkii antisemitismia

19.4.2018 klo 12:40 Uutiset

Israel kansainvälisen politiikan keskiössä –juhlaseminaari järjestettiin tänään 19.4. Eduskunnan Pikkuparlamentissa. Seminaarin olivat järjestäneet eduskunnan Israel-ystävyysryhmän ja Suomi-Israel Yhdistysten Liitto Israelin itsenäisyyden 70-vuotisjuhlapäivän kunniaksi.
– Israelin asema kansainvälisessä politiikassa on aina ollut erityislaatuinen. Israel omaa Lähi-idän ainoana valtiona demokraattisen yhteiskuntajärjestelmän, ja sillä on kaikki oikeus puolustaa alueellista koskemattomuuttaan sekä velvollisuus huolehtia kansalaistensa turvallisuudesta, muistutti kansanedustaja Peter Östman, joka toimii eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja.

Östmanin mukaan Israelin oikeudellista asemaa vastaan käytävää taistelua voi pitää jopa vakavampana uhkana kuin sitä vastaan kohdistuvat aseelliset hyökkäykset. Juutalaisen kansan oikeus asua koko maassa, Jordanjoesta Välimereen, sinetöitiin Versaillesin rauhansopimuksen jälkeen Kansainliiton Palestiina-mandaatissa 24. heinäkuuta 1922. Tämän perustana oli San Remon vuoden 1920 rauhanneuvottelujen päätösasiakirjan asiasisältö.
– Kansainliiton mandaattipäätöstä ei ole koskaan muutettu, kumottu tai korvattu tai julistettu pätemättömäksi.

Östmanin mukaan on harmi, että EU:n ja Israelin väliset suhteet ovat rakentuneet pitkälti riippuvaisiksi edistyksestä Lähi-idän rauhanprosessissa.
– Konsepti on hyvin ongelmallinen. EU-maiden ja Israelin yhteistyö monella tieteen, taiteen ja kaupan alalla kärsii.

Antisemitismi on jälleen voimistumassa länsimaissa. Viime vuosina on nähty monien eurooppalaisten suurkaupunkien juutalaisvastaisia mielenosoituksia. Myös Suomessa mielenosoittajat kantavat hakaristilipuilla varustettuja bannereita. Suomen juutalaisyhteisö on joutunut viimeisien vuosien aikana panostamaan merkittävästi juutalaisten kohteiden, synagogien ja koulujen turvallisuuteen lisääntyneiden turvallisuusuhkien takia.

Östmanin mukaan eurooppalaisten tiedotusvälineiden yksipuolisella uutisoinnilla on vastuunsa tästä kehityksestä, joka ruokkii antisemitismia.
– Jokainen sukupolvi on vastuussa omasta ajastaan. Olemme vastuussa siitä mitä tapahtuu nyt ja miten osaamme tunnistaa aikamme ilmiöt. Meidän velvollisuutemme on pitää huoli siitä, että historia ei unohdu eikä toistu. Velvollisuutemme on vaatia tasapuolista uutisointia ja yhteiskunnallista keskustelua tämän päivän tapahtumista, Östman muistutti.

Katsauksen Israelin rooliin kansainvälisen politiikan keskiössä piti Israelin Suomen suurlähettiläs Dov Segev-Steinberg. Tilaisuutta juonsi Suomi-Israel Yhdistysten Liiton puheenjohtaja Risto Huvila.