Östman: Hallitus on unohtanut vanhustenhoidon – tarvitaan kipeästi lisää hoitavia käsiä

29.1.2019 klo 17:17 Uutiset

– Hallitus on unohtanut ikäihmiset ja vanhustenhoidon. Hallituksella on ollut mahdollisuus parantaa vanhustenhoidon tilaa budjetoimalla lisää varoja vanhustenhoitoon. Näin ei kuitenkaan ole toimittu, muistuttaa Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtajan, kansanedustaja Peter Östman.

KD esitti omassa vaihtoehtobudjetissaan rahoitusta tuhannen uuden hoitajan palkkaamiseen vanhustenhoitoon.

Östmanin mukaan Sdp:n muille ryhmille esittämä välikysymys asiasta on täysin aiheellinen ja Kristillisdemokraatit aikovat siihen yhtyä.

– Vaikka vanhustenhoito on kuntien vastuulla, vaikuttavat rajut leikkaukset kuntien valtionosuuksiin väistämättä kuntien mahdollisuuksiin vastata kasvavaan hoitotarpeeseen. Vanhustenhoidon tilanteen korjaaminen ei voi jäädä odottamaan joskus toteutuvaa sote-ratkaisua. Hoivatakuuta, lakiin säädettyjä mitoituksia ja järjestelmällistä valvontaa tarvitaan turvaamaan inhimillinen hoito.

Kristillisdemokraattien mukaan vanhustenhoidossa on tällä hetkellä pahoja puutteita niin laitoksissa kuin kotihoidossa, erityisesti hoitohenkilökunnan liian pienestä määrästä johtuen. Tarvitaan lisää hoitavia käsiä ja laadukkaampaa hoivaa.

– Merkittävä ongelma on, että hoitajamitoitusta kierretään vanhustenhoidossa käyttämällä ”haamuhoitajia”. Työvuorolistoilla on ihmisiä, jotka eivät oikeasti työskentele yksikössä tai ovatkin hallinnon väkeä.

– Etenkin vanhusten kotihoidon parissa työskentelevistä hoitajista monet kokevat olevansa työssään ylikuormitettuja. He kantavat itse huolta työnsä laadusta asiakaskäynteihin annetun ajan lyhyyden vuoksi. Useat harkitsevat alan vaihtoa. Tämä luo suuren uhan alan houkuttelevuudelle ja rekrytoinnille jatkossa, Östman sanoo.

Kristillisdemokraatit ovat esittäneet, että vanhustenhoidon tason turvaamiseksi ja valvonnan tehostamiseksi tulee perustaa vanhusasiainvaltuutetun virka.

KD julkaisi äskettäin senioriohjelman, jossa lisää puolueen tavoitteista.