KD eduskuntaryhmä tukee epäluottamuslausetta: Hallituksen epäselvä tiedottaminen on heikentänyt luottamusta

13.10.2020 klo 14:47 Uutiset

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän mielestä epäselvä tiedottaminen on syönyt luottamusta viranomaisten antamiin koronaohjeisiin, eikä esimerkiksi suojamaskien käyttö ole lisääntynyt toivotulla tavalla. Kansalaisten on vaikea luottaa suosituksiin, joita keväällä hallitus piti tarpeettomina.

Kokoomus esittää epäluottamusta perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd). KD eduskuntaryhmä tukee epäluottamuslausetta, mutta muistuttaa, että vastuu on koko hallituksella, ei ainoastaan ministeri Kiurulla.

Suurimmat ongelmat ovat olleet epäselvässä ja virheellisessä viestinnässä. Tuoreet tiedot siitä, että STM keväällä ohjeisti THL:ää olemaan informoimatta kasvosuojainten käytöstä, ovat vakavia.

Suojamaskien käytön vaikeutta liioiteltiin ja niiden hyödyllisyyttä vähäteltiin Suomessa kevään epidemia-aallon aikaan, vaikka monissa muissa maissa ne olivat aktiivisesti käytössä ja jopa pakollisia yleisillä paikoilla ja liikennevälineissä.

Kristillisdemokraatit ovat koko ajan korostaneet suojatoimien sekä testauksen ja maskien käytön tärkeyttä. Testauskapasiteetin nosto ja koronavilkkusovelluksen laaja käyttöönotto on onnistunut varsin hyvin, mutta ohjeistuksen ja viestinnän sekavuus vaikeuttaa epidemian toisen aallon leviämisen ehkäisyä.

Kristillisdemokraatit vetoavat Tasavallan Presidentin tavoin, että jokainen, niin nuori kuin iäkäskin suomalainen toimisi vastuullisesti ja tekisi parhaansa tartuntojen ehkäisemiseksi.