Essayah KD:n puoluevaltuustolle: ”Kansalaisille alkaa paljastua hallituksen kiilusilmäinen veropolitiikka ja into käydä kansalaisten kukkarolle”

22.5.2021 klo 10:56 Uutiset

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah moitti hallituksen talous- ja työllisyyspoliittista linjaa KD:n puoluevaltuuston etäkevätkokouksessa.

Essayah totesi katsauksessaan, että Marinin hallitus voi todellakin jäädä kyseenalaisesti historiaan sälyttämällä suomalaisille neljä verotuksen tasoa, joita kaikkia se haluaa kiristää.

EU- ja maakuntaveroja KD ei kannata. Essayah ihmettelee, miksi hallitus ajaa soten kyljessä maakuntaveroa kuin käärmettä pyssyyn. Asiaa pohtinut parlamentaarinen komitea tyrmäsi sen, ja huomautti, ettei se sovellu tämän uudistuksen rahoituspohjaksi.

– Kun hallituksen suunnasta on vasemmisto ja vihreät todenneet, että sote tulee, jos tulee maakuntavero, niin keskustan herääminen katumapäälle tämän suhteen on myöhäistä. Jälleen kerran Keskusta on maakuntamallin takia valmis vaarantamaan talouden suuren kuvan ja suomalaisten hyvinvoinnin.

Lisäksi Essayah ihmetteli pääministeri Marinin halua kiristää kuntaveroa entisestään, sillä sote-uudistus toteutuessaan muuttaa kuntaverosta yli 60 % progressiiviseksi rahojen siirtyessä valtion kautta hyvinvointialueille.

Essayah otti myös kantaa sote-uudistukseen, jonka varoitti johtavan sosiaali- ja terveysjärjestelmämme nykyisen vahvuuden, julkisen ja yksityisen sektorin hyvän ja kustannustehokkaan työjaon hylkäämiseen.

– Marinin hallitus on jättämässä tuleville hallituksille kaikki keskeiset talous- ja työllisyystoimet sekä tuleville sukupolville jättivelat. Lisäksi viimeistään nyt kansalaisille alkaa paljastua hallituksen kiilusilmäinen veropolitiikka ja into käydä kansalaisten kukkarolle. Pääministeri Marin esitti kuntaveroa progressiiviseksi, mikä entisestään kiristäisi ennen kaikkea keskituloisten suomalaisten verotusta. Kuntaverosta tehtävät vähennyksethän jo nyt keventävät suhteellisesti eniten pienituloisimpien verotusta, eli progressiota kuntaverossa jo on pienituloisimpien kohdalla.

– Lisäksi jos sote-uudistus toteutuu yli 60 % kuntaverosta muuttuu progressiiviseksi rahojen siirtyessä valtion kautta hyvinvointialueille. Tämä sote-uudistuksen verotusta muokkaava puoli on jäänyt valitettavan vähälle huomiolle keskustelussa. KD on alusta pitäen muistuttanut, että kyseessä on paitsi hallinnonuudistus, myös kaikkien aikojen vero- ja valtionosuus muutos, joka myllää kuntien tehtäväkentän ja autonomian uusiksi.

– Hallituksen malli johtaa sosiaali- ja terveysjärjestelmämme nykyisen vahvuuden, julkisen ja yksityisen sektorin hyvän ja kustannustehokkaan työjaon hylkäämiseen. Asiantuntijoiden palautteen perusteella esitykseen sisältyvät kannustimet on rakennettu vastoin tavoitetta kiihdyttämään hyvinvointialueiden kustannuskasvua. Sen seurauksena tulee olemaan sote-sektorin palveluiden romuttuminen, mutta myös kuntien elinvoima- ja koulutuspalveluiden leikkaukset sekä kasvavat kustannukset. Tämä on myrkkyä haja-asutusalueiden elinvoimalle ja palvelutarjonnalle. Hallituksen sote-uudistuksen hyväksyminen heikentää siis palveluiden lisäksi myös julkista taloutta, Essayah totesi katsauksessaan.