KD mukana välikysymyksessä rajaturvallisuudesta ja hybridivaikuttamisesta

16.11.2021 klo 10:46 Uutiset

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä on mukana opposition yhteisessä välikysymyksessä, jossa vaaditaan hallitukselta toimia siirtolaisvirtoihin perustuvaan hybridivaikuttamiseen varautumiseksi. Tarve lainsäädännön tarkistamiselle on noussut Valko-Venäjän toimien myötä akuutiksi.

– Tilanne Puolan rajalla on vakava ja tulenarka, ja on välttämätöntä, että myös Suomessa EU:n rajavaltiona tällaiseen varaudutaan. Tällä välikysymyksellä hallituksen rivit pakotetaan suoriksi – tämä on kansallisen turvallisuuden kannalta kysymys, johon ei saa tulla keskenään ristiriitaisia vastauksia, linjasi KD eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen välikysymystä koskevassa tiedotustilaisuudessa.

Välikysymyksessä vaaditaan hallitusta tuomaan eduskunnalle esitys niin sanotusta hätätilalakipykälästä, jolla turvapaikkahakemusten vastaanottaminen voidaan keskeyttää, mikäli yleinen järjestys ja kansallinen turvallisuus ovat ulkovallan järjestämän laajamittaisen maahantulon tilanteessa uhattuna.

– Jos hallitus vastauksessaan sitoutuu pikaiseen lainmuutokseen, jolla Suomen rajat mahdollisessa vastaavassa hybridioperaatiotilanteessa turvataan, olen tyytyväinen. Jatkossa tarvitaan myös syventyvää yhteistyötä EU:n itäisten rajavaltioiden kesken erityisesti sisäisen turvallisuuden viranomaisten käytäntöjen kehittämiseksi hybridioperaatioiden varalle, Räsänen totesi.