Päivi Räsänen i gruppanförandet: ”KD är orolig för EU-politikens riktning – brottslagstiftningen bör hållas i nationella händer”

8.2.2022 klo 14:59 Nyheter

Den kristdemokratiska riksdagsgruppen är orolig för EU-politikens riktning.
– Finland misslyckades i att påverka taxonomin och återhämtningsinstrumentet pressades igenom med löften om att paketet är en engångsföreteelse. EU vill ta en större roll i medlemsländernas socialpolitik, beskattning och nu även i brottsrättsloga frågor, konstaterade riksdagsgruppens ordförande Päivi Räsänen i sitt gruppanförande för KD.

Riksdagen behandlar som bäst ett förslag om att ta in hatretorik på listan av EU-brott.
– I stället för att EU skulle bädda för en omfattande yttrandefrihet, vilket är demokratins grund, tänker unionen börja begränsa yttrandefriheten med direktiv som sträcker sig över det nationella beslutsfattandet. Förslaget utmanar den nationella suveräniteten, och sådant ska vi inte gå med på, betonade Räsänen.

Kristdemokraterna kräver att brottslagstiftningen även i fortsättningen ligger i nationella händer.
– Dessutom är det mycket tveksamt att likna hatretorik – som inte har en gemensam definition i medlemsstaterna – med allvarliga, gränsöverskridande brott såsom terrorism. EU håller på att säga upp sina egna principer: friheten och folkmakten, den liberala demokratin, där samhället byggs baserat på frihet och respekt.

Räsänen påminde också om att man måste sträva till att avveckla polariseringen i samhället och bygga broar mellan olika bubblor.
– Gemenskapen och respekten för barandra är en viktig resurs för folket, särskilt mitt i olika kriser.