Laukkanen: Haluamme Suomen nousuun, mutta ei eläkeläisten kustannuksella

15.10.2015 klo 13:23 Uutiset

Kristillisdemokraatit vaativat eläkeläisiin kohdistuvien leikkauksien uudelleen kohdentamista tavalla joka turvaa eläkeläisille arvokkaan loppuelämän. KD yhtyi  välikysymykseen eläkkeensaajien aseman kurjistamisesta

– Kristillisdemokraatit haluavat rakentaa Suomen uutta nousua, mutta emme pienituloisten eläkeläisten kustannuksella. Hallituksen esitys vie heiltä ensin osan leivästä, sitten siivun asumista ja lopulta leikataan osa lääkkeistä. Jokainen suomalainen on tästä asiasta varmasti samaa mieltä kanssamme, että tämä on väärin, eikä ole oikeudenmukaista, totesi kansanedustaja Antero Laukkanen .

Laukkanen totesi, että ”valtionvarainministeri Stubb on puhunut sosiaalisesta markkinataloudesta, mutta hän ei taida ymmärtää mitä se tarkoittaa, kun esittää tällaisia leikkauksia pieneläkeläisille. Monen eläkeläisen askeleet käyvät nyt leipäjonoihin”.

Hallitus aikoo leikata lääkekorvauksia ankaralla kädellä, peräti 50 miljoonalla eurolla. Myös sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksut ja matkakulujen omavastuut nousevat. Samaan aikaan hallitus leikkaa eläkeläisten asumistuesta. Yhtälö on monelle pienituloiselle eläkeläiselle mahdoton. Hallituksen esittämä takuueläkkeen korotus on äkkiä syöty, kun kaikki säästötoimenpiteet otetaan huomioon. Huolestuttavia ovat myös hallituksen aikeet heikentää vanhuspalvelujen henkilöstömitoituksia ja väljentää hoitajien pätevyysvaatimuksia.

– Kun hallituksen muihin heikennyksiin lisätään vielä se, että kuntien peruspalvelujen valtionosuuksien indeksikorotukset jäädytetään, ikääntyneiden saamat palvelut tulevat väistämättä heikentymään, Laukkanen totesi.