Östman ulkopoliittisessa keskustelussa: ”Länsimaat purkavat talouspakotteita Iranilta ja pystyttävät boikottia Israelille”

20.10.2015 klo 15:10 Puheet

Eduskunnassa käydyssä ulkopoliittisessa ajankohtaiskeskustelussa Peter Östman nosti esille myös kristittyjen vainon eri puolilla maailmaa ja kiristyneen tilanteen Israelissa. Israeliin kohdistuu jatkuva ja kasvava terrorin uhka sekä palestiinalaisalueilta että ympäröiviltä konfliktialueilta.
– Suomen ja EU:n tulisi tuomita terroriteot selkeäsanaisesti sekä ohjata osapuolet neuvottelupöytään. Mutta rauhanprosessin vauhdittamisen sijaan EU:ssa puuhataan israelilaisten siirtokuntatuotteiden merkintää ja boikottia. Myös Iranin ydinohjelma sekä sen rahoitus ja aseistus Lähi-idän terrorijärjestöille muodostaa jatkuvan uhan alueella. Kristillisdemokraattien mielestä onkin käsittämätöntä, että samanaikaisesti kun länsimaat purkavat talouspakotteita Iranilta, ne pystyttävät boikottia Israelille.

Östman totesi, että päätös leikata kehitysyhteistyöstä, ja etenkin kansalaisjärjestöjen rahoituksesta, on huono ja lyhytnäköinen ratkaisu.
– Leikkaukset romuttavat järjestöjen pitkäjänteisen työn ja pakolaisten auttamisen lähtömaissa.

*** Lue koko puhe alta:

Ajankohtaiskeskustelu ulkopolitiikasta
Kansanedustaja Peter Östman

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoro eduskunnan ajankohtaiskeskustelussa ulkopolitiikasta 20.10.2015

Arvoisa puhemies,

Ympäröivä maailma muuttuu yhä levottomammaksi. Talouskriisit, kansannousut, vallankumoukset ja aseelliset konfliktit seuraavat toisiaan.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä pitää hyvänä sitä vakaata ja johdonmukaista linjaa, jota ulkopolitiikka johtava tasavallan presidentti Sauli Niinistö on edustanut. Erityisesti tiivis vuoropuhelu Venäjän johdon kanssa on ollut arvokasta näinä aikoina.

Ulkoministerin ponnistelut palautussopimuksen aikaansaamiseksi Irakin kanssa eivät ole jääneet huomioimatta ja ansaitsevat kiitoksen.

Sen sijaan hallituksen päätös leikata kehitysyhteistyöstä, ja etenkin kansalaisjärjestöjen rahoituksesta, oli erittäin huono ja lyhytnäköinen ratkaisu. Kehitysyhteistyön kautta voidaan vähentää myös Suomeen kohdistuvia uhkia. Leikkaukset romuttavat järjestöjen pitkäjänteisen työn ja pakolaisten auttamisen lähtömaissa.

Tilanne Ukrainassa on viime aikoina rauhoittunut. Länsimaiden kiinnostuksen siirtyessä etelämmäksi on Ukraina jätetty oman onnensa nojaan. Onko hiljaisuus sellainen reaktio mitä itse toivoisimme kansainväliseltä yhteisöltä, mikäli joku naapurimaistamme päättäisi kaapata itselleen osan Suomea?

Syyrian sisällissota on vaatinut jo satojatuhansia kuolonuhreja ja pakolaiskriisi on valtava. Venäjän aloittamat ilmaiskut kiihdyttävät sotaa entisestään. Venäjän päällimmäinen intressi lienee liittolaisensa Bashar al-Assadin pelastaminen ja samalla jalansijaansa vankistaminen Lähi-idässä. Suomen ja EU:n tulisi nykyistä aktiivisemmin pyrkiä rauhoittamaan Syyrian tilannetta.

Eri puolilla maailmaa, mutta erityisesti Lähi-idässä, uskonnollisiin vähemmistöihin ja erityisesti kristittyihin kohdistuvien hyökkäysten määrä on kasvanut rajusti. Heitä pahoinpidellään ja tapetaan säälimättä joka päivä. Useimmiten tekijöinä ovat jihadistiterroristit.

Israeliin kohdistuu jatkuva ja kasvava terrorin uhka sekä palestiinalaisalueilta että ympäröiviltä konfliktialueilta. ISIS on jo tehnyt iskuja Golanilta. Palestiinalaishallinnon johtaja Mahmoud Abbas sanoi hiljattain puheessaan YK:n yleiskokoukselle, että Oslon rauhan prosessi ei enää sido palestiinalaisia. Tämän ilmoituksen jälkeen Israelissa on nähty lukuisia terrori-iskuja siviilejä kohtaan ja mellakoita Länsirannalla. Ääri-islamistinen Hamas puhuu avoimesti kolmannesta intifadasta.

Suomen ja EU:n tulisi tuomita terroriteot selkeäsanaisesti sekä ohjata osapuolet neuvottelupöytään. Mutta rauhanprosessin vauhdittamisen sijaan EU:ssa puuhataan israelilaisten siirtokuntatuotteiden merkintää ja boikottia.

Myös Iranin ydinohjelma sekä sen rahoitus ja aseistus Lähi-idän terrorijärjestöille muodostaa jatkuvan uhan alueella. Kristillisdemokraattien mielestä onkin käsittämätöntä, että samanaikaisesti kun länsimaat purkavat talouspakotteita Iranilta, ne pystyttävät boikottia Israelille.

Suomen tulee EU:ssa ja muissa kansainvälisissä yhteyksissä pyrkiä mahdollisuuksiemme mukaan edesauttamaan kestävän rauhan saamista erityisesti Ukrainassa ja Lähi-idässä. Suomi ei saa olla hiljaa ja toimettomana kun näemme ympäröivässä maailmassa epäoikeudenmukaisuutta ja inhimillistä hätää.