Laukkanen välikysymyskeskustelussa: ”On kyse priorisoinneista ja arvoista joiden pohjalta päättäjinä toimimme”

21.10.2015 klo 15:16 Puheet

– Kristillisdemokraatit vaativat eläkeläisiin kohdistuvien leikkauksien uudelleen kohdentamista tavalla, joka turvaa eläkeläisille mahdollisuuden vanheta arvokkaasti, totesi kansanedustaja Antero Laukkanen pitämässään KD:n ryhmäpuheenvuorossa.

Hallitus tahtoo leikata lääkekorvauksia erittäin ankaralla kädellä, peräti 50 miljoonalla eurolla. Myös sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksut ja matkakulujen omavastuut nousevat. Hallitus leikkaa eläkeläisten asumistuesta.
– Sairaan vanhuksen lääkkeistä ja leivästä leikkaaminen johtaa ennenaikaiseen pitkäaikaishoidon alkamiseen, ja se maksaa monikertaisesti näihin säästöihin verrattuna. Huolestuttavia ovat myös hallituksen aikeet heikentää vanhuspalvelujen henkilöstömitoituksia ja väljentää hoitajien pätevyysvaatimuksia.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä esittää perjantaina julkistettavassa vaihtoehtobudjetissaan lääkekorvauksiin kohdistettujen leikkausten peruuttamista ja lääkkeiden maksukaton alentamista, eläkeläisten asumistuen säilyttämistä sekä lisäkorotusta takuueläkkeeseen.
– On kyse priorisoinnista, siitä mitkä ovat ne arvot, joiden pohjalta päättäjinä toimimme, Laukkanen kiteytti.

***
Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoro eläkeläisten asemaa koskevassa välikysymyskeskustelussa 21.10.2015
Kansanedustaja Antero Laukkanen

Arvoisa puhemies,
Kristillisdemokraatit tahtovat rakentaa Suomen uutta nousua, mutta emme pienituloisten eläkeläisten kustannuksella. Hallituksen esitys vie heiltä ensin osan leivästä, sitten siivun asumista ja lopulta leikataan osa lääkkeistä. Tämä ei ole oikeudenmukaista. Kristillisdemokraatit vaativat eläkeläisiin kohdistuvien leikkauksien uudelleen kohdentamista tavalla, joka turvaa eläkeläisille mahdollisuuden vanheta arvokkaasti. Talousarvioesitys johtaa siihen, että monen eläkeläisen askeleet käyvät leipäjonoihin.

On sairasta säästä sairaalta. Hallitus tahtoo leikata lääkekorvauksia erittäin ankaralla kädellä, peräti 50 miljoonalla eurolla. Myös sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksut ja matkakulujen omavastuut nousevat.

Hallitus leikkaa eläkeläisten asumistuesta, samaan aikaan kun asuntojen hinnat nousevat. Yhtälö on monelle pienituloiselle eläkeläiselle mahdoton. Monella on edessä muutto pois omasta kodista. Kun kaikki säästötoimenpiteet otetaan huomioon, on hallituksen esittämä takuueläkkeen korotus äkkiä syöty.

Sairaan vanhuksen lääkkeistä ja leivästä leikkaaminen johtaa ennenaikaiseen pitkäaikaishoidon alkamiseen, ja se maksaa monikertaisesti näihin säästöihin verrattuna. Huolestuttavia ovat myös hallituksen aikeet heikentää vanhuspalvelujen henkilöstömitoituksia ja väljentää hoitajien pätevyysvaatimuksia. Mielestämme vanhustenhoito on saatava sellaiselle tasolle, millä päättäjät itse haluaisivat vanhuutensa viettää. Sieltä se vanhuus vuosien myötä meillekin tulee eteen, joillekin ennemmin ja toisille myöhemmin, mutta tulee kuitenkin. Ihmisarvoinen vanhuus voidaan taata vain riittävällä määrällä hoitavia käsiä.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä esittää vaihtoehtobudjetissaan lääkekorvauksiin kohdistettujen leikkausten peruuttamista ja lääkkeiden maksukaton alentamista, eläkeläisten asumistuen säilyttämistä sekä lisäkorotusta takuueläkkeeseen. Ja kaikki tämä ilman lisävelanottoa, sillä kyllä meillekin on tärkeää, että maan talous laitetaan kuntoon. On kyse priorisoinnista, siitä mitkä ovat ne arvot, joiden pohjalta päättäjinä toimimme.

Jos arvostamme vain vahvaa taloutta, se johtaa käytännön ratkaisuissa inhimillisyyden vähenemiseen päätöksenteossa. Nyt niin näyttää käyneen. Tarvitsemme omantunnon ääntä päätöksentekoon.

Elämme voimakkaassa talouden taantumassa ja työelämän murroksessa ja tarvitsemme toimintatapojen tehostamista. Tehostaminen ei kuitenkaan saa tapahtua pelkästään talouden arvojen pohjalta, vaan mukaan tulee ottaa inhimillinen näkökulma. Ei hyvinvointi tarkoita vain euroja kassassa. Hyvinvointi tarkoittaa onnellisia, hyvinvoivia ihmisiä. Tämä tavoite ei saa koskaan kadota näkyvistämme. Onko ihmisten hoidosta ja hyvinvoinnista huolehdittu niin, että heille on taattu hyvä ja palkitseva elämä, myös silloin kun he eivät pysty sitä itse vaatimaan ja puoliaan pitämään? Päättäjä voi olla tyytyväinen vasta, kun vastaus on myönteinen.

Arvoisa puhemies,

Näillä perusteilla Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä pitää välikysymystä perusteltuna ja aiheellisena. Eläkeläisiin kohdistuvien säästötoimenpiteiden yhteisvaikutukset ovat kohtuuttomat. Kannatan edustaja Alanko-Kahiluodon tekemää lausumaehdotusta.