Essayah: Sote-palvelujen yhtiöittämispakko vaikeuttaa uudistuksen etenemistä

30.4.2016 klo 15:36 Uutiset

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah epäilee julkisten palvelujen yhtiöittämislinjauksen vaikeuttavan koko sote -uudistuksen etenemistä. Essayah’n mukaan yhtiöittämispakko herättää suuren määrän kysymyksiä, joihin ei ole ehditty paneutua riittävästi.

– Miten huolehditaan sujuvista hoitoketjuista, jos terveyspalveluja tuottaa joukko keskenään kilpailevia osakeyhtiöitä? Kuka kantaa kokonaisvastuun potilaasta? Mitkä ovat ne periaatteet, joilla palvelut yhtiöitetään? Essayah kysyy.

Essayah on huolissaan siitä, että sote-uudistuksen alkuperäiset tavoitteet näyttävät hämärtyneen ja mukaan on tullut monia oheistavoitteita.

– Sote-uudistuksen toteuttaminen uhkaa puuroutua ja viivästyä. Nyt kaivataan hallitukselta strategista otetta ja keskittymistä uudistuksen alkuperäisiin tavoitteisiin.  Potilaiden tarpeet eivät saa jäädä poliittisten pelikiemuroiden ja hallintokompromissien jalkoihin.

Essayah muistuttaa, että uudistuksen tarkoituksena on saada kaikille kansalaisille yhdenvertaiset, laadukkaat ja saumattomat palvelut, luoda edellytykset palvelujärjestelmän uudistumiselle ja julkisen talouden kestävyysvajeen vähentämiselle.

– Jos ei pitäydytä asetetuissa tavoitteissa, uhkana on, että uudistus kaatuu taas kerran, Essayah toteaa.