Essayah huolissaan Salpauksen säästöpaineista

7.9.2016 klo 08:39 Uutiset

KD:n puheenjohtaja Sari Essayah ihmettelee maan hallituksen ammatilliseen koulutukseen kohdistettujen rajujen säästöjen ajoittamista jo ensi vuodelle, vaikka reformilainsäädäntö tulee voimaan vasta vuoden 2018 alusta. Lahdessa puhunut Essayah muistutti myös säästöjen aluepoliittisista vaikutuksista.
– Ensi vuodelle aikaistetut säästöt uhkaavat vakavasti ammatillisen opetuksen laatua. Salpaus on esimerkki oppilaitoksesta, jossa nuorten ja aikuisten koulutuksen väliset raja-aidat on kaadettu jo aiemmin. Samoin säästöt on jo pitkälti haettu järjestäjäverkosta, hallinnosta ja yhteisistä tukipalveluista. Jäljellä on enää mahdollisuus leikata opetuksen määrästä ja laadusta. Salpauksen aikomus vähentää työntekijöitä ja luopua kiinteistöistä Orimattilassa ja Nastolassa kertoo tästä paineesta.

Essayah`n mukaan säästöjä on mahdotonta tehdä hallitusti ja strategisesti kestävällä tavalla, kun reformin linjaukset eivät ole vielä kaikilta osin tiedossa.
– Pahimmillaan tämä tarkoittaa ammatillisille oppilaitoksille kahta peräkkäistä rajua rakenneuudistusta, jotka toteutetaan vain vuoden sisällä toisistaan. Hallituksen tulee korjata suunnitelmaansa niin, että säästöt toteutetaan hallitun rakenneuudistuksen kautta, sen sallimassa aikataulussa, vaati Essayah.