Pohjanmaa: SOTE-uudistus korjattava tai hylättävä 

21.4.2018 klo 13:44 Uutiset

Kristillisdemokraattien Pohjanmaan piiri pitää ehdotettua Sote-uudistusta pahasti keskeneräisenä. Soten alkuperäiset tavoitteet, terveyserojen kaventaminen, hoitoon pääsyn nopeuttaminen, integraation parantaminen ja kustannusten hillintä, eivät uudistuksessa toteudu. Sote -lait sisältävät arvaamattomia kustannuspaineita. Kela-korvausten lopettaminen siirtää hyvävaraiset järjestelmän piiriin, palkkaharmonisaatio voi tuoda miljardin vuosittaiset kulut ja maakuntiin rakennetaan uusi byrokratian taso, mikä ei tule halvaksi. Kapitaatiokorvauksen järjestäminen on uhka yksityisyydensuojalle ja epäonnistuessaan siitä tulee kansainvälisten firmojen rahastusautomaatti. Valinnanvapaus voi viedä resursseja nyt tehokkaasti toimivilta kuntayhtymiltä. Tämän lisäksi maakuntia uhkaa suunniteltu rahoitusleikkuri.

Taloudelliset syyt eivät aja Suomea tekemään hätiköityjä ratkaisuja. Tutkimusten mukaan Suomi on ykkössijalla 36 eurooppalaisen maan terveydenhuollon kustannustehokkuusvertailussa ja sairaanhoidon laadussa kuudennella sijalla. Ykkössijaa ollaan ”korjaamassa” keinoilla, joilla Ruotsin terveydenhoidon kustannukset kasvoivat ja hoitoonpääsy vaikeutui. Suomen ykkössijaa ei kannata kiireessä heikentää. Lainsäädännön aikataulu eduskunnassa on aivan liian tiukka, jotta vaalit voitaisiin keskeneräisen esityksen perusteella järjestää lokakuussa. Esiintyneet ongelmat on korjattava tai uudistus on valmisteltava uudelleen. Maakuntien hyvä sosiaali- ja terveydenhuollon valmistelutyö ei mene hukkaan. Kuntayhtymäpohjaiset sairaanhoitopiirit voivat jatkaa tehokasta työtään ilman erillistä sote-lainsäädäntöä.