KD:lta laaja kulttuuripoliittinen ohjelma: ”Kulttuuri eri muodoissaan on tärkeä osa elämänkaarta”

5.2.2021 klo 12:17 Uutiset

Kristillisdemokraatit ovat julkaisseet laajan kulttuuripoliittisen ohjelman, jossa kulttuuria käsitellään laajasti osana ihmisen elämänkaarta sekä sen yhteiskunnallisia, taloudellisia ja hyvinvointivaikutuksia. Ohjelmaa valmisteli kulttuuripoliittinen ohjelmatyöryhmä yhteistyössä KD eduskuntaryhmän kanssa.

– Monien haasteiden keskellä voi herätä kysymys mihin kulttuuria ja kulttuuriohjelmaa tarvitaan, eikö ole tärkeämpiäkin asioita? Kysymys itsessään antaa jo vastauksen. Ne monet tärkeät asiat, talous, työllisyys, pandemia ohittavat helposti sen, mikä kuitenkin tekee elämästä elämisen arvoista. Yhteinen kulttuuri, yhteiset kokemukset ja historia luovat merkityksellistä elämää, muistuttaa KD:n kulttuuripoliittisen ohjelmatyöryhmän vetäjä Tiina Sinkkonen.

Koronapandemia on vaikuttanut kulttuurin tarjontaan ja kysyntään merkittävästi. Taide ja kulttuuri ylläpitävät, kannustavat ja rohkaisevat. Ne auttavat käsittelemään ja lievittämään ahdistusta, pelkoa ja muita vaikeita tunteita.

– Kukaan ihminen ei ole yksinäinen saari kaukana merellä vaan osa suurempaa kokonaisuutta, tarvitsemme toisiamme. Siksi monipuolisen yhteisen kulttuurin tunnistaminen osaksi mielekästä elämää on tärkeää. Olen iloinen, että Kristillisdemokraateilla on ohjelma, joka tuo esiin tätä tärkeää asiaa, Sinkkonen sanoo.

Ohjelmaa on kirjoitettu pandemiatilanteen keskellä, joka on heikentänyt erityisellä tavalla taiteilijoiden ja urheilijoiden toimeentulon edellytyksiä. Ohjelmassa todetaan, että kulttuuriammateissa pysyvät työsuhteet ovat harvinaisempia kuin useimmilla muilla aloilla: projektiluontoiset työsuhteet ja osa-aika työ on yleistä. Moni työskentelee pää- tai sivutoimisesti freelancerina, yrittäjänä tai kevytyrittäjänä.

– Olen valtavan ylpeä, että KD ylipäätään julkaisee laajan kulttuuripoliittisen ohjelman aikana, jolloin poliittinen keskustelu keskittyy rokotetoimituksiin ja elpymispakettiin. Ohjelma tarjoaakin ratkaisuja esimerkiksi freelancerin sosiaaliturvaan, joka on erityisesti korona-aikaan puhuttanut taidekentällä, ohjelmatyöryhmän jäsen, KD Nuorten puheenjohtaja Annika Lyytikäinen kertoo.

– Taloustieteilijänä ja viittä vaille valmiina musiikin maisterina koen, että omat osaamisalueeni lyövät uudessa ohjelmassa kättä: meillä on selkeästi taidemyönteinen ohjelma, jonka tavoitteet ovat korkealla mutta joka kuitenkin ponnistaa taloudellisista realiteeteista. Kulttuurimyönteisen ohjelman ei tarvitse olla vasemmistopuolueen tekemä, Lyytikäinen sanoo.

KD:n mallin mukainen yrittäjän sosiaaliturva nostaisi lukuisat freelancerit sosiaaliturvaloukusta ja tekisi myös taiteilijan itsensä työllistämisestä houkuttelevampaa. Viron mallin mukainen, julkisen sektorin palveluna tarjottava yrittäjätili helpottaisi satunnaisten työkeikkojen vastaanottamista, ohjelmassa ehdotetaan.

Puolueen puheenjohtaja Sari Essayah iloitsee siitä, että ohjelma valmistui julkaistavaksi juuri Runebergin päivänä.

– Itse olen Lapinlahdelta, joka on maineikas kulttuuripaikkakunta muun muassa Halosen taiteilijasuvun kotipitäjänä ja jossa toimii taidelukio. Lapinlahti on myös vilkas urheilupaikkakunta, jossa on hyvät edellytykset liikunnalle ja urheilulle.

– Haluamme Kristillisdemokraatteina niin kuntapäättäjinä kuin valtakunnankin tasolla olla edistämässä sitä, että niin eri taidemuotojen kuin urheilunkin edellytyksiä tuetaan päätöksenteossa, Essayah kertoo.

TUTUSTU: Ohjelma kokonaisuudessaan