Hallituksen ministerivaihdokset vaarantavat asioiden laadukkaan hoidon

8.2.2018 klo 12:42 Uutiset

Kansanedustaja Antero Laukkanen (kd.) pitää hallituksen lukuisia ministerivaihdoksia tällä kaudella ongelmallisina. Esimerkiksi tärkeän ulkomaankauppa- ja kehitysministerin salkku on tällä kaudella jo kolmannella ministerillä.

Näin nopeat vaihdokset johtavat siihen, että asioiden laadukas ja ammatillinen hoito jää taka-alalle. Ministeri ehtii juuri ja juuri oppia haastavan asiakokonaisuuden, kun häntä jo viedään seuraavaan paikkaan.

Ministeriöistä uhkaa tulla pelkkiä ura-politiikkojen koulutuskeskuksia. Tällainen poliitikkojen kierrätystoiminta ei voi olla vaikuttamatta ministeriöiden työhön.

Erityisesti Laukkanen on huolissaan kehitysyhteistyöstä. Hallitus tekee ensin massiiviset leikkaukset kehitysyhteistyövaroista ja sitten vielä salkkua siirrellään henkilöltä toiselle tiiviissä tahdissa. Vaalikautta on jäljellä vain reilu vuosi ja nyt olisi tärkeää olla asiaan perehtynyt henkilö luomassa jatkuvuutta Suomen kehitysyhteistyöhön myös seuraavaa vaalikautta ajatellen. Erityisesti Agenda 2030 eteenpäinvieminen vaatii pitkäjänteisyyttä.

Tuntuu, että nuori poliitikkosukupolvi haluaa koko ajan uusia haasteita ja vastuita. Aikaa ei jää syvällisemmän osaamisen ja kokemuksen kartuttamiseen.

Olisi hyvä, että ainakin lähtökohtaisesti ministerit valittaisiin koko neljän vuoden kaudeksi, kiteyttää Laukkanen.