Finland skänker moderskapsförpackningar till Ukraina – Östman är nöjd med den snabba utvecklingen av sitt förslag: ”Det här fick mig i julstämning”

22.12.2022 klo 10:41 Nyheter

I början av december föreslog riksdagsledamot Peter Östman, tillsammans med andra KD-riksdagsledamöter, i ett skriftligt spörsmål att Finland skulle ge ukrainska bebisar moderskapspaket i julklapp. I ministerns svar som kom denna vecka får initiativet grönt ljus.

– Svaret gav mig riktig julstämning. Barn som föds mitt i ett krig och en kall vinter kommer att behöva hjälp, Östman säger.

Enligt ministerns svar kan Finland erbjuda materiellt understöd genom civilskyddsmekanismen och Europeiska kommissionen inhämtar den ukrainska myndighetens godkännande av det erbjudna understödet. Så kan man göra även när det gäller att erbjuda moderskapsförpackningar. Ärendet hanteras i samarbete med inrikesministeriet samt social- och hälsovårdsministeriet. Dessutom donerar FPA nu till barnen i Ukraina produkter som skaffats i reserv till moderskapsförpackningarna. Donationen tas emot av den ukrainska föreningen i Finland rf., som förmedlar den till mottagarna.

Östman gläds över att projektet går framåt. Han fungerar som ordförande för parlamentets vänskapsgrupp för Ukraina och har i den rollen aktivt främjat många projekt för att stödja Ukraina. Östman tackar regeringen för det goda samarbetet gällande stödet för Ukraina.

– Det var ett nöje att personligen får tacka minister Sarkkinen igår för att hon främjat frågan. Jag uppskattar att stödet till Ukraina alltid har varit vårt gemensamma mål över regerings- och oppositionsgränsen och tillsammans har vi uppnått mycket under året. Behoven i Ukraina minskar inte, så arbetet måste fortsätta även nästa år.

Östman tackar också alla finländare för deras stöd till Ukraina. Även initiativet gällande moderskapsförpackningen kom från några invånare i Lojo.

– Finländare har hjärtat på rätt ställe och en vilja att hjälpa till, det är jag tacksam för, sammanfattar Östman.

Ministerns svar på Östmans skriftliga spörsmål