Östman: Kehitysyhteistyön romutus peruttava

20.8.2015 klo 12:18 Uutiset

Kristillisdemokraatit yhtyy ”Pelastetaan kehitysyhteistyö”-vetoomukseen, joka vaatii kohtuullisuutta kehitysyhteistyömäärärahojen leikkauksiin. Erityisesti on turvattava kansalaisjärjestöjen rahoitus, jota hallitus esittää nopealla aikataululla leikattavaksi 49 miljoonaa euroa, eli ensi vuonna hallitus vähentäisi 43% niiden rahoituksesta.

– Tällaista romahdutusta ei pidä tehdä. Menoja joudutaan leikkaamaan, mutta tekemällä leikkaukset maltillisesti ne voitaisiin toteuttaa mahdollisimman vähin vahingoin ja maksimoida jo tehdyn työn tuloksellisuus ja vaikuttavuus, KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman toteaa.

Yhteensä 400 miljoonaa euroa poistuu varsinaisesta kehitysyhteistyöstä, kun Valtiovarainministeriön budjettiesitys leikkaa varsinaisesta kehitysyhteistyöstä 200 miljoonaa euroa ja lisäksi Finnfundin pääomittamiseen siirtyy 90 miljoonaa euroa lisää, 40 miljoonaa euroa muutetaan lainapohjaiseksi avuksi ja päästökauppavarojen tuotto, noin 70 miljoonaa euroa leikataan kehitysyhteistyöltä. VM jopa esittää 30 miljoonaa euroa hallitusohjelman yli meneviä säästöjä ja yllättäen kaikki säästöt toteutettaisiin pikaisella aikataululla jo ensi vuonna.

–  Pakolaiskriisin pahetessa ja avun tarpeen kasvaessa tämä on vastuutonta. Kansalaisjärjestöt joutuvat luopumaan suuresta osasta arvokasta avustustyötään. Sadat tuhannet, jopa miljoonat avun saajat kärsivät. Haavoittuvassa asemassa olevat lapset kärsivät eniten. Järjestöt joutuvat irtisanomaan jopa puolet työntekijöistään. Hankkeita joudutaan jättämään äkisti kesken, ja jo tehty työ uhkaa valua hukkaan, Östman sanoo.

pelastetaankehitysyhteistyo.fi