Stort tack till väljarna, kandidaterna och alla som varit med i valkampanjen!

15.6.2021 klo 09:30 Nyheter

I kommunvalet fick KD 3,6 procent av rösterna nationellt och 309 fullmäktige runt om i landet. Partiets ordförande Sari Essayah tackar alla väljare, kandidater och andra som arbetade hårt för partiet.

– Detta resultat skulle inte ha varit möjligt utan ett stort antal kandidater. Stort tack till våra nästan 2000 kandidater och lokala stödstyrkor.

– Det är betydelsefullt i valresultatet att även om vårt stöd minskade med en halv procentenhet, fick vi nästan samma antal fullmäktigeplatser (-7) och dessutom fick vi fullmäktige i många nya kommuner. Minskningen av det totala antalet fullmäktigeplatser, i kombination med det relativa valsystemet, nedgången i valdeltagandet och valresultatet, förlorade flera andra partier hundratals fullmäktigeplatser, konstaterar Essayah.

– I Larsmo fick vårt parti för första gången i historien mer än 50 % stöd. På många ställen fick vi fler platser tack vare bra valarbete och vi hoppas på ännu fler platser i kontrollräkningen.

Av de valda KD-fullmäktige är 44 % nya, 53 % män och 47 % kvinnor. Medelåldern för de som blev invalda är 55 år. Du kan läsa mer om valresultatet i till exempel Yles valresultatstjänst.