Essayah fortsätter som KD:s ordförande – Poutala, Hiippavuori och Pettersson valda till vice ordföranden

26.8.2023 klo 21:52 Nyheter

Kristdemokraternas partikonferens valde enhälligt jord- och skogsbruksminister, riksdagsledamoten Sari Essayah, 56, från Lapinlahti att fortsätta som ordförande för KD under den kommande tvåårsperioden. Däremot förnyades resten av partiets presidium.

Företagaren och riksdagsledamoten Mika Poutala, 40, valdes till partiets förste vice ordförande med hela 236 röster. Han är första periodens riksdagsledamot och fullmäktigeledamot från Esbo. Poutala, som blev känd som skridskoåkare, är styrelseledamot i Olympiska kommittén och utbildad till student-merkonom.

Katriina Hiippavuori, 37, magister i statsvetenskap och socionom från Masku, valdes till partiets andre vice ordförande med 109 röster. Hon är fullmäktigeledamot i Masku och ersättare i Egentliga FInlands välfärdsområdets fullmäktige. Hon arbetar för KD:s riksdagsgrupp. Hiippavuori samlade också 3495 röster i riksdagsvalet.

David Pettersson, 42, 1:e vice ordförande i Pedersöres kommunfullmäktige och fullmäktigeledamot i Österbottens välfärdsområde, valdes till tredje vice ordförande med 108 röster. Han har en magisterexamen i teologi och arbetar som lantbruksföretagare.

Presentationerna av de valda finns i KD:s nättidning på finska. Det fanns totalt 14 kandidater i vice ordförandevalet.

KD:n varapuheenjohtajaehdokas Mika Poutala Espoosta: ”Puolueen pitää panostaa uuden ajan viestintään”

KD:n varapuheenjohtajaehdokas Katriina Hiippavuori Maskusta: ”Suurin haaste saada uusia nuoria ja työssäkäyviä puolueeseen”

KD:n varapuheenjohtajaehdokas David Pettersson Pedersörestä: ”KD:llä on paras politiikan sisältö, mutta emme saa sitä esiin”