Östman: Yrittäjävähennys toteutettava ensi vuoden budjetissa

2.4.2016 klo 10:30 Uutiset

KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman vetoaa hallitukseen, että se ryhtyisi toimiin pienille yrityksille tarkoitetun viiden prosentin yrittäjävähennyksen käyttöönottamiseksi työllisyyden edistämiseksi. Hallitusohjelmassa toiminimille ja henkilöyhtiöille luvattu yrittäjävähennys ei toistaiseksi ole edennyt.
– On vaikea ymmärtää, miksi Sipilän hallitus vitkuttelee asiassa. Hanke tulee nostaa esille kehysriihessä ja toteuttaa se ensi vuoden budjetissa. Yrittäjävähennys lisäisi taloudellista toimintaa kannustaen yritystoimintaan ja mahdollistaen yritystoiminnan laajentamisen, Östman muistutti KD:n puoluehallituksen kokouksessa Helsingissä.

– Yrittäjien kyky luoda lisää työpaikkoja riippuu verorasituksen lisäksi siitä, onnistuuko paikallisen sopimisen laajentaminen. Nyt kun sekin mahdollisuus näyttää vesittyvän työmarkkinapöydissä, olisi sitäkin tärkeämpää, että hallitus toteuttaisi lupaamansa yrittäjävähennyksen.
– Pidemmällä aikavälillä yrittäjävähennyksen käyttöönotto vähentäisi työttömyydestä aiheutuvia kuluja ja lisäisi verotuottoa lisääntyvän yritystoiminnan ja taloudellisen aktiivisuuden kautta ja siten parantaisi julkisen talouden kestävyyttä.

Viime vaalikaudella pienet yritykset jäivät vaille verokannustinta, vaikka juuri niissä on työllisyyden näkökulmasta suurin kasvupotentiaali.
– Voimaan tullut osakeyhtiöitä koskeva yhteisöveron alennus ei hyödyttänyt ollenkaan henkilöyhtiöitä ja elinkeinonharjoittajia. Henkilöyritysten verotus on myös kireämpää kuin vastaavissa tuloluokissa olevien palkansaajien. Yrittäjävähennys olisi oikeudenmukainen ja työllisyyttä lisäävä uudistus, joka pitäisi toteuttaa ensi vuoden budjetissa, Östman totesi.