Iltalehden politiikan toimittaja: ”Kristillisdemokraattien johtaja esiintyy asiantuntevasti ja varmasti, ministeriainesta”

9.4.2019 klo 15:17 Uutiset

– Kristillisdemokraattien johtaja esiintyy asiantuntevasti ja varmasti. Sopisi hyvin jonkin isommankin puolueen johtoon. Hyvä esiintyjä, joka on saanut myös särmää. Osaa ottaa viimeisen sanan. Ministeriainesta.
Näin totesi Iltalehden politiikan toimittaja Juha Keskinen Kristillisdemokraattien puheenjohtajasta Sari Essayah`sta arviossaan Alma Median Helsingissä 8.4. pidetyn puheenjohtajatentin jälkeen.

Puheenjohtajatentissä käytiin tiukkaa keskustelua muun muassa maahanmuuttopolitiikasta. Essayah korosti, että Dublinin sopimus on edelleen voimassa, eikä sopimusta tule viedä suuntaan, jossa turvapaikanhakijoita ryhdytään jakamaan jäsenmaihin automaattisella mekanismilla. Tärkeintä on ottaa vastaan kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia turvapaikanhakijoita suoraan pakolaisleireiltä ja turvata heidän kotoutuminen.

– Dublin-sopimus lähtee sitä, että kun saavut ensimmäiseen turvalliseen maahan, hakemus jätetään ja käsitellään siellä, Essayah muistutti.

Työllisyyden nostaminen nousi myös vahvasti esille talouden sopeuttamiseksi ja leikkausten estämiseksi. Puheenjohtajilta kysyttiin kuitenkin myös, miten puolueet sopeuttaisivat valtiontaloutta, jos työllisyys ei saavuttaisikaan tavoiteltua 75 prosentin tasoa.

Valtiovarainministeriön esittämän ennusteen mukaan työllisyys nousisi nykytahdilla vain 0,5 prosenttiyksikköä 73 prosenttiin, mikä tarkoittaisi, että Suomen valtio velkaantuisi yhteensä 12 miljardia euroa seuraavan vaalikauden loppuun mennessä.

Essayah korosti uudistusten toteuttamisen merkitystä mainiten sote- ja sosiaaliturvauudistuksen.

– Jos näitä ei pystytä tekemään, niin silloin ollaan varmasti siinä tilanteessa, että tämä kahden miljardin euron leikkauslista on edessä, Essayah totesi tiukasti.

– Minä uskon, että pystymme toteuttamaan nämä uudistukset, Essayah kuitenkin jatkoi.

Puolueiden puheenjohtajien tentit jatkuvat pitkin vaaliviikkoa.

Tiistaina 9.4. puoluejohtajat ottavat yhteen HS:n suuressa vaalitentissä Sanomatalossa – suora lähetys ja seuranta alkavat kello 16. Teemoina on talous sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikka.

Keskiviikkona 10.4. vuorossa on MTV:n suuri vaalikeskustelu kello 20-22 ja torstaina 11.4. Yle1:n vaalikeskustelu kello 21-23.