Östman: Suomen työmarkkina- ja verotukijärjestelmä ajastaan jälkeenjäänyt

9.5.2015 klo 11:00 Uutiset

– Suomen työmarkkinat ovat Pohjoismaiden jäykimpiä. Työmarkkinoiden joustoa ei ole onnistuttu lisäämään, vaikka niin luvattiin ja kaavailtiin euroon liityttäessä. Tiedämme, mitä tulisi tehdä, mutta vain harvat uskaltavat sanoa totuuden siinä pelossa että riitaantuvat työmarkkinajärjestöjen kanssa, KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman puoluevaltuustolle pitämässään katsauksessa.

– Suomalaiset työmarkkina- ja verotukijärjestelmät on rakennettu tukemaan suuria vientiteollisuuden aloja. Järjestelmät eivät tällä hetkellä vastaa nykyaikaisen, kansainvälisen ja jatkuvasti muuttuvan talouden vaatimuksia. Vanhat teollisuusmaat voivat hyvin menestyä kovassa globaalissa kilpailussa. Tämä on mahdollista myös Suomessa, mikäli me saamme talouden rakenteet kuntoon ja tarvittavia joustoja jäykille työmarkkinoille. Siksi hallitusmuodostelija Sipilän esittämä yhteiskuntasopimus olisi ollut enemmän kuin tarpeellinen. Mutta palkansaajajärjestöt eivät tarttuneet tähän mahdollisuuteen. Sen sijaan Suomella ja tulevalla hallituksella on nyt edessään mittava ja vaativa urakka edessä, jotta me pääsisimme edellä mainittujen teollisuusmaiden tasolle uudelleen.

Östmanin mukaan tarvitaan monia raskaita päätöksiä. Taloudellinen tilanne on edelleen vaikeutunut. Sekä rakenteellisten uudistusten että sopeutustoimien tekeminen on välttämätöntä. Edellisen hallituksen tekemättä jääneisiin päätöksiin tulee pikaisesti löytää ratkaisuja.
– Sipilän hallituksen urakka ei tule olemaan helppo. Kristillisdemokraatteina haluamme osaltamme olla paimentamassa hallitusta parhaisiin päätöksiin rakentavalla ja vastuuntuntoisella oppositiopolitiikalla.

Östmanin koko katsaus