KD Häme: Hallituksen veropaatista on tulppa irti – verovalvonta kuntoon

7.4.2016 klo 21:44 Uutiset

Tietovuoto paljasti, että suomalaiset ovat vältelleet veroja ja piilotelleet omaisuutta panamalaisen Mossack Fonseca -yhtiön kautta. Ei ole yllättävää, jos vastaavia tapauksia ilmaantuu enemmänkin. Poliitikot ovat tuominneet veronkierron laajasti, mutta hallitus ei ole esittänyt toimenpiteitä verovuodon hillitsemiseksi.

Hallituksen veropaatista on tulppa irti, mutta teot ovat tähän asti olleet päinvastaisia kuin pitäisi. Hallitus on muun muassa sinnikkäästi ajanut hallintarekisteriuudistusta, jossa omaisuuden piilottamisesta tehtäisiin entistäkin helpompaa. Edelleen on epäilyksiä, että vastaavaa lakimuutosta yritetään toteuttaa arvo-osuusjärjestelmää koskevan lakiesityksen kautta. Harmaan talouden torjunnalle hallitus ei ole juuri antanut ajatusta eikä varsinkaan resursseja.

Verohallituksesta on kerrottu, että heillä on kansainvälisen veronkierron tutkimiseen vain 15 verotarkastajaa.Kristillisdemokraatit esittivät viime syksynä vaihtoehtobudjetissaan 10 miljoonan euron panostusta verohallintoon erityisesti verotarkastajien palkkaamiseksi. Hallituspuolueiden, eli Keskustan, Kokoomuksen ja Perussuomalaisten edustajat äänestivät kuitenkin tämän esityksen nurin.

Verovalvontaa ei saada kuntoon ja verovuotoa kuriin ilman riittäviä viranomaisresursseja. Voivottelun sijaan tarvitaan nyt päätöksiä. Tavallinen kaupunkilaisjärki kertoo, että verotarkastaja kyllä tuo palkkansa takaisin työnsä tuloksena.

On myös yrittäjien etu, että verovalvonta toimii. Verotarkastukset parantavat rehellisen yritystoiminnan kannattavuutta ja sitä kautta työllisyyttä. Nyt rehelliset yrittäjät joutuvat vaikeaan tilanteeseen kilpaillessaan samoilla markkinoilla mutta eri säännöillä.

 

Kristillisdemokraattien Hämeen piirihallituksen kannanotto 5.4.2016

(kuvassa piirin puheenjohtaja Sonja Falk)