KD perää hallitukselta toimia: Jerusalemin Temppelivuori tunnustettava Unescossa myös juutalaisten ja kristittyjen pyhäksi paikaksi

28.10.2016 klo 13:34 Uutiset

KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja, eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östman jätti tänään hallituksen vastattavaksi kirjallisen kysymyksen Suomen äänestyskäyttäytymisestä Unescossa koskien Jerusalemin Temppelivuoren tunnustamista kolmen uskonnon pyhänä paikkana. Kysymyksen ovat allekirjoittaneet myös muut Kristillisdemokraattien kansanedustajat.

Unescon 21-jäsenininen maailmanperintökomitea päätti kokouksessaan Pariisissa 26.10.2016 äänestyksellä, että Jerusalemin vanha kaupunki ja sen muurit pysyvät edelleen Unescon uhanalaisten perintökohteiden luettelossa. Päätöksen perusteluteksti kuitenkin unohtaa juutalaisilta ja kristityiltä osallisuuden Temppelivuoren alueeseen ja tuo esille sen vain paikan muslimien pyhänä paikkana. Suljetun lippuäänestyksen tulos oli 10 puolesta, 2 vastaa, 8 pidättäytyi äänestämästä ja 1 poissa. Suomi pidättäytyi äänestyksestä.

Östman pyytää hallitukselta perusteluja Suomen äänestyskäyttäytymisen maailmanperintökomitean kokouksessa ja kysyy, mihin pikaisiin toimiin Suomen hallitus aikoo ryhtyä, jotta juutalaisten ja kristittyjen kiistaton yhteys Jerusalemin Temppelivuoreen ja Länsimuuriin tunnustetaan Unescon päätöksissä jatkossa.

Jerusalem ja sen pyhät paikat ovat tärkeitä kaikille kolmelle monoteistiselle uskonnolle: kristinuskolle, juutalaisuudelle ja islamille. Temppelivuori oli juutalaisten ensimmäisen, vuonna 586 eKr. tuhotun, ja toisen noin 515 eKr. rakennetun ja vuonna 70 jKr. tuhotun toisen temppelin paikka. Temppelivuoren keskellä sijaitseva Kalliomoskeija on rakennettu vuoden 690 jKr. paikkeilla ja al-Aqsa noin 710 jKr. Temppelivuoren länsijuuren eteläosassa oleva länsimuuri eli itkumuuri on peräisin juutalaisten toisen temppelin ajalta. Vuosina 1949–1967, Jerusalemin vanhan kaupungin ollessa Jordanian hallinnassa, israelilaisia ei päästetty sinne.

Östmanin ja muiden kysyjien mukaan Unescon päätös on häpeällinen isku sekä juutalaisten että kristittyjen kasvoihin ja jälleen yksi outo päätös niiden muiden joukossa, joita on tehty YK:n organisaatioissa viime vuosina.

– On käsittämätöntä, että Suomi ei ole pitäytynyt äänestyskäyttäytymisessään historiallisiin faktoihin, jotka kiistatta todistavat Temppelivuoren olevan erityisesti juutalaisille mutta myös kristityille erittäin pyhää aluetta jo ajalta ennen islamin uskon syntyä, Östman toteaa kysymyksessään.