KD:n puoluevaltuusto: Lastensuojelu on vakavassa kriisissä

27.11.2017 klo 11:45 Kannanotot

Kristillisdemokraattien puoluevaltuusto valitsi puoluesihteeriksi Asmo Maanselän tulevaksi kaksivuotiskaudeksi. Puoluevaltuusto kiinnitti huomiota lastensuojelun vakavaan tilanteeseen.

Lastensuojelulain mukaisen kelpoisuuden omaavia sosiaalityöntekijöitä ei ole riittävästi.

Suosituksen mukaan yhden työntekijän asiakasmäärä voi olla 30-40 lasta. Tällä hetkellä määrä voi olla jopa kaksinkertainen. Laki velvoittaa lastensuojeluilmoitusten tekemiseen huolen ilmaantuessa ja määrittelee tiukat aikarajat selvityksen tekemiseen. Tästä seuraa, että moni sosiaalityöntekijä työskentelee voimiensa äärirajoilla.

Kuntien on lisättävä sosiaalityöntekijöiden määrää vastaamaan tarvetta lain mukaisesti. Työntekijöitä tulee kouluttaa riittävästi ja palkkaukseen tulee korjata vastaamaan koulutusta ja työn vaativuutta. Tämän lisäksi tarvitaan hallintorajat ylittävää yhteistyötä. Sosiaalityöntekijöiden lisäksi tarvitaan riittävästi perhetyöhenkilöstöä vastaamaan perheiden tuen tarpeisiin varhaisvaiheessa ja ennakoiden.