Työttömyysturvalakia muutettava – muuten tulorekisteristä ei ole hyötyä

15.3.2018 klo 15:50 Uutiset

Kansanedustaja Sari Essayah vaatii hallitusta korjaamaan uuteen tulorekisteriin liittyvät ongelmat. Tulorekisteri astuu voimaan vuoden 2019 alussa.

Tulorekisterin hyödyt uhkaavat jäädä pieneksi, mikäli selkeitä puutteita ei korjata välittömästi.

Työttömyyskassojen mukaan työttömyysturvalakia tulee muuttaa niin, että työttömyysturvassa siirryttäisiin ansainta-ajan tarkastelusta maksuperusteisuuteen. Ratkaisevaa olisi siis se, milloin työtulo on maksettu ei se koska tulo on ansaittu.

Työnantajajärjestöt ovat myös esittäneet huolensa tulorekisterin käytettävyydestä. Työnantajien mukaan tulorekisteri vaatii sosiaalivakuutusten erilaisten tulokäsitteiden yhtenäistämistä, jotta se toimisia optimaalisesti. Jos korjauksia ei tehdä, tulorekisteri vaikeuttaa pienyritysten toimintaa ja voi mutkistaa erityisesti ensimmäisen työntekijän työllistämistä.

Essayah muistuttaa, että toimiva kansallisen tulorekisteri mahdollistaa myös sosiaaliturvan uudistamisen tulevaisuudessa. Esimerkiksi sosiaaliturvauudistukseksi tarkoitettu KD:n Kannustava perusturva on rakennettu toimivan tulorekisterin varaan.