KD Pohjois-Savo: Ylivelkaantuneita on autettava työmarkkinoille

17.3.2018 klo 14:16 Uutiset

KD Pohjois-Savon piirikokous pitää tärkeänä helpottaa ylivelkaantuneiden ongelmia sosiaalisen luottotuksen avulla. Tällä hetkellä vain osa kunnista myöntää sosiaalityön osana sosiaalisia luottoja ylivelkaantuneille kuntalaisille. Sosiaalinen luototus siirtyy maakuntien vapaaehtoiseksi tehtäväksi SOTE-uudistuksen yhteydessä. Jokaisessa maakunnassa tulee tarjota sosiaalisia luottoja ylivelkaantuneille. Lisäksi tulee edistää vanhojen velkojen armahduslakia, josta olemme tehneet eduskunnassa toimenpidealoitteen. Piirikokouksessa vieraillut puoluesihteeri Asmo Maanselkä pitää ongelman hoitoa tärkeänä.

– Ylivelkaantuminen on suurin yksittäinen kannustinloukku. Ulosotossa oli vuoden 2016 lopussa 244 000 henkilöä, ja yhteensä ulosotto kohdistuu vuoden mittaan 500 000 henkilöön. Työn vastaanottaminen johtaa palkan ulosmittaamiseen, mikä ei kannusta hakeutumaan töihin, Maanselkä kertoo.

Sosiaaliavustukset kuten toimeentulotuki ovat ulosmittauksen ulkopuolla. Tällä hetkellä velallisen on kannattavampaa päästää velat ulosottoon, koska yhteiskunta maksaa niistä toimeentulotuen kautta osan. Pitkittyneestä toimeentulotukiasikkuudesta tulee pitkä lasku yhteiskunnalle. On järkevämpää järjestellä velkaongelma sosiaalisten luottojen avulla ja päästää ihmiset loukusta työmarkkinoille. Tulevan maakunnan tulee ottaa ylivelkaantuneiden ongelmat vahvasti agendalleen, koska se maksaa itsensä takaisin.