KD Espoo: Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia on kiristettävä ankarasti

24.5.2018 klo 19:27 Kannanotot

Espoon Kristillisdemokraattien mielestä lainsäädäntömme vähättelee seksuaalirikoksia niiden lähes nimellisillä rangaistuksilla. Usein rangaistukset ovat ehdollista vankeutta, vaikka lapseen kohdistuvat seksuaaliset teot ovat väkivaltaisia hyväksikäyttötilanteita. Seksuaalirikos lasta kohtaan saa aikaan lapsen kehityksessä mittavat vahingot, jotka oireilevat monin eri tavoin ja vaikutukset kantautuvat usein myös aikuisuuteen, läpi elämän.

Lapsen ikää ja kehitysastetta ei lainsäädännössämme huomioida riittävästi, arvioitaessa uhrin avuttomuutta. Toimivatko lievät rangaistukset suorastaan viestinä siitä, ettemme hyvinvointiyhteiskunnassamme pidä lapsiin kohdistuvia seksuaalisia tekoja vakavina rikoksina? Mielestämme kyllä, koska lainsäädäntömme tulisi aina puolustaa ennen kaikkea kaikkein heikoimmassa asemassa olevia, muun muassa lapsia ja nuoria.

Ehdotuksemme onkin, että lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia kiristetään ankarasti. Niistä tulee tuomita ehdottomaan vankeuteen, ehdollisen tuomion sijaan. Kansalaisten oikeustaju ja usko jakamattomaan ihmisarvoon on koetuksella nykyisen tuomiokäytäntömme seurauksena. Oikeusministeriöllä on nyt vastuunsa siinä, että se rohkeasti saattaa lainsäädäntömme ihmisoikeuksia kunnioittavalle tasolle. Näitä toimia tarvitaan nopeasti, vielä tällä hallituskaudella.

KD Espoon varavaltuutetut Auli Happonen ja Hannu Hätönen