Sote-peli olisi pitänyt puhaltaa poikki aikoja sitten

12.2.2019 klo 16:31 Uutiset

Sote-näytelmä on huipentumassa absurdiin päätökseen. Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Sari Essayah´n mielestä on jo pitkään ollut selvää, ettei hallituksen mallia tulla saamaan maaliin. Jopa hallituspuolueiden tuki vaikuttaa olevan enemmän kuin hataralla pohjalla. Sote-peli olisi pitänyt puhaltaa poikki viimeistään viime kesänä, sen sijaan, että näytelmää ylläpidetään vaalikauden loppuun asti.

– Uudistukselle alun perin asetettujen tavoitteiden toteutuminen on ollut erittäin epätodennäköistä siitä lähtien, kun keskusta ja kokoomus sopivat maakunnista ja valinnanvapaudesta, Essayah toteaa kannanotossaan.

– Uudistukseen käytetty resurssimäärä on ollut järkyttävän suuri saavutuksiin nähden. Nämä voimavarat olisi pitänyt käyttää aidosti toimivan uudistuksen toteuttamiseen ja palveluiden parantamiseen.

Sote-näytelmän myötä palveluiden ja hallinnon kehittäminen on seissyt paikallaan odottaen ratkaisua. Muut tärkeät yhteiskunnalliset hankkeet ovat jääneet vähemmälle huomiolle tämän takia. Kristillisdemokraattien mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisessä keskeisintä on hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen, palvelujen saatavuuden ja yhdenvertaisuuden toteutuminen, hoitoketjujen toimivuus sekä kustannusten kasvun hillitseminen.

– Näihin tavoitteisiin pitää pyrkiä hallitusti ja askel kerrallaan, Essayah vaatii.